xcounter
#

Пентагон деталізував строки заміни OH-58 та частини AH-64 Apache за програмою FARA

Raider X від Lockheed Martin
Raider X від Lockheed Martin
1877

Оголошені терміни знову показують, що у США у питанні вертольотів нового покоління взагалі нікуди не поспішають

Програма міноборони США Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), яка полягає у створенні нового ударно-розвідувального вертольота на заміну OH-58 та частини AH-64 Apache, отримала чіткіші оголошені строки.

Зокрема до кінця цього року має бути звершено лише аналіз пропозицій, а початок етапу розробки та виробничих проєктів має стартувати лише у 2026 році. А початок серійного виробництва нової машини має розпочатися аж у 2031 році. Про це пише американське видання Breaking Defense, якому вдалось поспілкуватись з високопоставленим представником Пентагону.

Читайте також: Іспанці замовили собі антидронову систему майже вдвічі дорожче, ніж роком раніше, і цьому є два пояснення
Bell 360 Invictus
Bell 360 Invictus

Також проблема із новим двигуном T901 від General Electric Aerospace, який мав бути готовим у 2022 році, зсунуло програму на один рік. І тепер перший політ прототипів очікується не раніше літа 2024 року.

Нагадаємо, що у FARA беруть участь Sikorsky, який є частиною Lockheed Martin, з Raider X, а також Bell з 360 Invictus.

При цьому у поточному рахунку на "вертолітні" контракти нового покоління для армії США Bell веде з рахунком 1:0. Саме його проєкту конвертоплана V-280 Valor була надана перевага над проєктом Lockheed Martin та Boeing під назвою Defiant X. І саме розробка Bell має прийти на заміну UH-60 Black Hawk.

А строки постачання цієї машини вже демонструють, що оголошений початок серійного виробництва за програмою FARA у 2031 рік - доволі оптимістичний. Бо V-280 Valor виграв конкурс у грудні 2022 року, у квітні 2023 року відстояла право на постачання до армії у суді. Зараз він очікує остаточне затвердження проєкту від Пентагону, а після цього - Конгресу США, що має відбутись весною 2024 року. А початок постачання конвертоплана має розпочатися не раніше 2030 року.

Тому й від FARA не варто очікувати форсажних темпів, бо лише на бюрократію необхідно закласти пару років. І це при тому, що Bell та Lockheed Martin вже активно демонструють свої прототипи. Більше того, вже заздалегідь доопрацьовують їх під можливі додаткові бажання армії США, наприклад, щоб легко перетворити двомісний ударний вертоліт на транспортник.

Читайте також: Хезболла пригрозила Ізраїлю та США російськими протикорабельними комплексами "Бастион" з ракетами "Оникс"