xcounter
#

Lockheed Martin та Boeing намагаються скасувати перемогу Bell Textron у астрономічному контракті на заміну вертольотів Black Hawk

UH-60 Black Hawk (всі фото: DoD US)
UH-60 Black Hawk (всі фото: DoD US)
8156

Враховуючи те, що загальна вартість заміни всіх Black Hawk оцінюється у понад 70 млрд доларів - боротьба між Defiant X та V-280 Valor дещо більше ніж суперництво машин

Компанія Sikorsky, яка належить Lockheed Martin, подала у Рахункову палату США скаргу на результат конкурсу Future Vertical Lift з розробки заміни UH-60 Black Hawk. І намагається заблокувати рішення міноборони США, яке на початку грудня обрало конвертоплан V-280 Valor від Bell, що належить Textron.

"Пропозиції не були послідовно оцінені, щоб забезпечити найкращу цінність в інтересах армії, наших солдатів та американських платників податків", - цитує Defense News слова очільника Sikorsky Пола Леммо [Paul Lemmo].

Читайте також: Рашисти знову засипали крилатими ракетами територію РФ поблизу населених пунктів
V-280 Valor
V-280 Valor

Варто нагадати, що Sikorsky у цьому випадку відстоює інтереси не тільки своє компанії чи Lockheed Martin, а й іншого оборонного гіганта США Boeing. Саме у кооперації цих фірм й був створений SB-1 Defiant.

Зазначимо, що на кону формально лише контракт на 1,3 млрд доларів, саме така сума має піти на завершення розробки V-280 Valor. Вже після цього має бути розпочато підготовка до серійного виробництва низького темпу, яке оцінюється у 7 млрд доларів.

Але головний "приз" - стабільні контракти на заміну всіх UH-60 Black Hawk, а також можливо й AH-64 Apache протягом десятирічь. Мова йде лише приблизно про суми на рівні 70 млрд доларів. Тобто про глобальні контракти, які визначить майбутнє компанії, бо переможець буде обслуговувати та модернізувати ці машини десь півсторіччя, а також створить новий обрис армійської авіації США. І це не рахуючи експортних договорів.

Для Textron, яка володіє Bell, це унікальний шанс вдертися на абсолютно нові горизонти. Бо зараз ця корпорація знаходиться на 39 місці рейтингу найбільших світових оборонних компаній (відповідно до чарту Defense News відповідно до фінансових показників за 2021 рік). Її дохід від оборонних замовлень оцінений на рівні 3,21 млрд доларів, а загальний на рівні 12,38 млрд доларів.

Для порівняння Lockheed Martin - це найпотужніша оборонна компанія у світі взагалі, багаторічний топ-1: 67 млрд доларів річного доходу з яких 64,45 млрд від оборонних контрактів. Її партнер у цьому контракті Boeing, який має трохи менше загального річного доходу у розмірі 62,2 млрд доларів, з яких "оборонних" 35 млрд доларів. Враховуючи значення контракту, варіантів, що ці корпорації просто погодяться на програш, відверто, були близько нуля.

Більше того, скоріш за все, реальні характеристики машин вже можливо не враховувати, зокрема й через те, що є питання балансу оборонного ринку та межі, коли "гігант" перетворюється на "монстра".

Читайте також: РФ активно ховає свої дефіцитні Ту-160, але залишила два літаки у зоні ризику та інші аномалії з російськими "стратегами"