xcounter
#

Футуристичні V-280 Valor та SB-1 Defiant готуються до фінальних конкурсних випробувань

-280 Valor від Bell Textron та SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing
-280 Valor від Bell Textron та SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing
3176

Конкурентна програма Future Long Range Assault Aircraft підійшла до фінальної фази

Американська компанія Bell Textron та об'єднана команда автогігантів Sikorsky-Boeing отримали контракти на завершення прототипного проектування вертольотів нового покоління, за програмою армії США Future Long Range Assault Aircraft. Саме цей вертоліт має замінити UH-60 Black Hawk.

Мова йде про революційні розробки V-280 Valor від Bell Textron та SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing. Для завершення цих робіт учасники отримають, відповідно, 292 млн доларів та 284 млн доларів.

Читайте також: Флот США замовив дев’ять морських патрульних літаків P-8A Poseidon

Це дозволить їм довести свої прототипи до завершення та взяти участь у порівняльних випробуваннях, які мають завершитись у березні 2022 року. Після чого, вже літом буде оголошено переможця.

Враховуючи те, що лише в армії США знаходиться на озброєнні понад 1500 UH-60 Black Hawk, то мова йде про боротьбу за право виконати серійні контракти на мільярди доларів.

Зазначимо, що суперництво Bell та Sikorsky-Boeing поки виглядає доволі рівним, навіть враховуючи те, що V-280 піднявся в небо ще у 2017 році, на два роки випередивши розробку Sikorsky-Boeing. Таку затримку з боку об’єднання авігігантів пов’язують із проблемами у виробництві лопатей.

Водночас машини доволі сильно концептуально відрізняються одна від одної. Якщо у Bell створили конвертоплан, який ідейно наслідує V-22 Osprey.

V-22 Osprey
V-22 Osprey від Bell

То SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing це вертоліт з співвісною схемою та штовхальним гвинтом. Додамо, що така схема вже була опрацьована на експерементальному Sikorsky X2, який вперше піднявся у небо у 2008 році.

Sikorsky X2
Sikorsky X2

Загалом вся програма зі створення нового вертольоту у армії США полягає у наданні більшій швидкості армійській авіації, яка зараз намертво пов’язана із фізикою сриву потоку з лопатей вертольоту, яка зазвичай відбувається вже при швидкостях у 350 км/год.

Навіть спеціальні заходи з пришвидшення традиційний вертольотів не дають значного приросту, а офіційний рекорд швидкості вертольоту у 400 км/год з 1986 року залишається за спеціально доопрацьованим Lynx від AgustaWestland.

Lynx AgustaWestland
Рекордний Lynx від AgustaWestland

Своєю чергою SB-1 Defiant вже досяг швидкості у 380 км/год. Але V-280 Valor має звичайну крейсерську швидкість у 520 км/год.

Проте Bell має запевнити військових, що серійні машини із стройовими пілотами будуть успішно виконувати маневри у вертольотній конфігурації. До того ж, навчання пілотів конвертопланів має певні особливості через необхідності поєднання навичок пілотування як літака, так і гелікоптера.

Окрім того, певне побоювання може викликати і технічне обслуговування конвертоплану, з яким вже стикнулися у випадку з V-22 Osprey.

На фоні цього пропозиція від Sikorsky-Boeing може виглядати, деякою мірою, більш адаптованою до реальної військової експлуатації. Проте масивна співвісна схема також має свої певні недоліки. Вона більш вразлива до вогня противника, а при деяких різких маневрах існує ризик перехлесту лопатей.

Але, враховуючи вихід програми Future Long Range Assault Aircraft до фінальної стадії, у Пентагоні готові піти на таку революцію в армійській авіації. Більше того, аналогічні розробки йдуть і з метою заміни ударних вертольотів AH-64 Apache.

Читайте також: 22 млрд на додаткову реальність від Microsoft: Пентагон починає інформаційну революцію в армії США