xcounter
#

РФ активно ховає свої дефіцитні Ту-160, але залишила два літаки у зоні ризику та інші аномалії з російськими "стратегами"

Ту-160 "ВКС" РФ
Ту-160 "ВКС" РФ
12447

Попри те, що РФ вивела понад 50% всіх літаків з "Енгельса" та активно ховає свої дефіцитні Ту-160, з цим прослідковуються певні аномалії

Після чергового удару по авіабазі "Енгельс" 27 грудня 2022 року у результаті якого могло бути пошкоджено декілька Ту-95МС так звані "ВКС" РФ фактично спустошили свою авіабазу. І хоча на нових опублікованих знімках хоч і не зафіксовано слідів "бавовни", що цілком логічно, бо вони були зроблені лише через дві доби, помітна інша важлива особливість.

Справа в тому, що кількість машин на цій авіабазі стрімко скоротилась удвічі. На знімку від 29 грудня можливо роздивитися лише 11 машин, частина з яких вже давно не в льотному стані.

Читайте також: Рашисти за рік хочуть виготовити хоча б 40 танків Т-14 "Армата", коли доїдуть на фронт – невідомо
Енгельс 29 грудня супутник
Супутниковий знімок авіабази "Енгельс" від 29 грудня, додатково помічені всі літаки (джерело: The Drive)

А супутниковий знімок від 8 грудня (вже після першої "бавовни" 5 грудня) демонструє значно більшу кількість машин - понад 20.

Супутниковий знімок авіабази
Супутниковий знімок авіабази "Енгельс" від 08 грудня, додатково помічені всі літаки (Sentinel-2 L2A)

Помітно те, що станом на 29 грудня на "Енгельсі" залечились лише два Ту-160, які перебувають у зоні ризику, попри те, що ці літаки у прямому сенсі для Кремля на вагу золота. Бо загалом у різному стані льотної готовності є лише 16 таких машин. Причини такого рішення можуть бути різними, зокрема і нельотний стан бортів.

Зазначимо, що станом на липень на цій авіабазі базувалось 11 Ту-160, на жовтень - 4 й один з них не змінював своє положення ще з вересня 2020 року. Але станом на 29 грудня, цього літака на звичному місці немає.

Супутниковий знімок авіабази
Супутникові знімки авіабази "Енгельс" за вересень 2020 року та жовтень 2022 року (Maxar, Google Earth)

Також Defense Express традиційно промоніторив супутникові знімки Sentinel всіх інших основних аеродромів, де можуть базуватися Ту-160. Зазначимо, що це наукові супутники з доволі низькою роздільною здатністю і їх знімки доступні публічно. Низька якість, навіть коли мова йде про пошук великих літаків з розмахом крила у півсотню метрів, вже створює проблеми, які поглиблюється тим, що необхідно знайти білі машини на фоні снігу. Або мова йде про SAR-знімки, які дають умовне зображення радіоконстрасних об'єктів.

Тому можливо вкрай обережно сказати, що на авіабазі Українка на Далекому Сході помічено збільшення кількості літаків на майданчику, де базуються машини, які рідко використовуються. Зокрема видно, що за деякими майданчиками "здуто" сніг у результаті роботи двигунів. Також є переміщення машин між 11 та 29 грудня.

Можливо зробити припущення, що тепер частина літаків 22-ої важкої бомбардувальної авіадивізії РФ (скоріш за все Ту-95МС 184-го важкого бомбардувального авіаполка) базується саме на цьому аеродромі, який є базовим 326-ої важкої бомбардувальної авіадивізії.

Відносно авіабази "Оленья" у Мурманській області, то наявні SAR-знімки доволі низької роздільної якості, але певна активність там також помічена. Нагадаємо, там вже були помічені Ту-160 станом на жовтень.

Враховуючи все це, можливо зробити обережне припущення, що "ВКС" РФ спробують максимально зменшити експлуатацію "Енгельса" і базувати свої стратеги на більш віддалених аеродромах. Водночас це логічно призведе до збільшення витрат моторесурсу на виконання аналогічних завдань, а також гіршому обслуговуванню машин, бо саме "Енгельс" є центральним аеродромом із відповідним матеріально-технічним базисом.

Читайте також: Bradley для України: які переваги є саме у цієї БМП для ЗСУ