xcounter
#

Bradley для України: які переваги є саме у цієї БМП для ЗСУ

БМП Bradley (всі фото: DoD US)
БМП Bradley (всі фото: DoD US)
15924

Bradley має три рішучі переваги над всіма іншими гіпотетичними БМП, які можуть посилити Збройні Сили України

У США розглядають можливість посилення Збройних Сил України бойовими машинами піхоти Bradley. Остаточне рішення ще не прийнято, строки передачі також не визначені, як і об'єми, але процес йде. Про це з посиланням на джерело у Білому Домі повідомило видання Bloomberg.

Загалом Bradley є основною БМП армії США, яка хоча й встала в стрій ще у 1981 році після 18 років дійсно карколомної розробки, але замінити її поки так і не змогли. До речі програма на заміну цієї машини вже стала справжнім серіалом і не збирається зупинятися, бо розробники почали перероблювати свої машини виходячи з реального досвіду війни проти РФ.

Читайте також: Знімок з "Енгельса" не показує сліди "бавовни", але удар все рівно дав результат
Bradley M2A2
Bradley M2A2

За час свого існування Bradley проходив численні модернізації, останні з яких на озброєнні у США: M2A2 ODS та M2A3 та M2A4. Всі ці машини вже отримали додаткове посилення бронювання, яке забезпечує захист від вогню 30-мм гармат у лобовій проекції. І стартова вага Bradley у цих версіях починається з 27 тонн, а БМП втратила можливості форсувати водні перешкоди вплав.

У Bradley M2A2 ODS, які були модернізовані за підсумком операції "Буря у пустелі" 1991 року, отримали перший комплект інтеграції до автоматизованої системи управління та тактичну навігаційну систему.

Bradley M2A2
Bradley M2A2

У М2А3, яку продемонстрували у 2000 році, торкнулись оновлення систем огляду шляхом інтеграції тепловізорів та панорами командира. Глобальне оновлення торкнулось системи управління вогнем, яка отримала автосупроводження цілей, автоматичним вирахуванням похибок, зокрема і на випередження.

M2A3 Bradley
M2A3 Bradley

М2А4 стала результатом робіт зі зниження маси Bradley, підвищення рухомості шляхом посилення двигуна та забезпечення ефективного енергоживлення через велику кількість електронних систем. Перші машини цієї версії потрапили до армії США лише у квітні 2022 року.

За весь час озброєння Bradley не змінювалось: 25-мм автоматична гармата М242 та дві пускові ПТРК TOW. Екіпаж БМП складає 3 особи та 7 бійців у десантному відділенні.

Можливо доволі довго дискутувати над перевагами та недоліками Bradley, порівнювати її з іншими машинами, такими як CV90, чи навіть з БМП нового покоління Lynx KF41, але насправді Bradley має ряд визначальних переваг для ЗСУ.

M2A3 Bradley
M2A3 Bradley

По-перше, у США є можливість передати не одиничні зразки Bradley, а адекватну кількість. На озброєнні американської армії заходиться близько 4 тисяч Bradley у всіх версіях (включно з розвідувальною M3 Bradley) і ще близько 2,8 тисячі на зберіганні. Жодний потенційний союзник України не має такої кількості БМП на зберіганні, коли навіть 10% запасів вже становить вагому кількість, а 25% повністю перекривають оголошену потребу ЗСУ у 700 БМП.

По-друге, Bradley вже частково знайомий ЗСУ. Реактивна система M270, яка активно застосовується у ЗСУ, базується на шасі Bradley, також постачається й ПТРК TOW.

Bradley TOW
Bradley пуск TOW

По-третє, передача Bradley ніяк не може впиратися у якісь там "запобігання ескалації". Бо міноборони РФ вже "героїчно знищує" ці американські БМП починаючи з вересня.

Таким чином, у будь-якому випадку Bradley залишається найбільш вірогідним кандидатом на посилення ЗСУ, але це потребує створення відповідного матеріально-технічного базису для забезпечення експлуатації цих машин, що потребує значних ресурсів та часу.

Читайте також: ЗСУ відправили у пекло понад 50 окупантів поблизу Бердянська - Генштаб