xcounter
#

Заміна БМП Bradley від BAE Systems вбере до себе досвід реальної війни проти РФ

4052
RB301 від BAE Systems AUSA 2021 (фото: @ronkainen7k15)
RB301 від BAE Systems AUSA 2021 (фото: @ronkainen7k15)

Програма заміни Bradley вже п'ять разів перезапускалась через жорсткі умови конкурсу та незадоволення військових пропозиціями розробників

Оборонний гігант BAE Systems, який бере участь у конкурсі на розробку нової БМП за програмою заміни Bradley - Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV), повідомила, що детально вивчає досвід ЗСУ у протистоянні армії РФ та змінює свою машину під реальні умови поля бою. Й через них вже знадобилось перепроектувати нову машину.

Мова йде про встановлення додаткового захисту у верхній полусфері та закладення можливостей до встановлення високоенергетичних лазерів для протидії БПЛА. Й попри нібито простоту, насправді зараз конструктори докладають значні зусилля, бо ще одним критерієм для БМП є вага.

Читайте також: Скільки живе безпілотник на полі бою в Україні: флот БПЛА Європи в таких умовах "вмер" би за декілька днів

Встановлення додаткового захисту саме у верхній частині бронемашини, яка є найбільшою проекцією - неодмінно викликає проблеми зі збільшенням ваги. Більша вага - менша прохідність та маневреність, яку можливо компенсувати потужнішим двигуном, що може збільшити габарити, а це знову ж збільшення ваги. Врешті решт є просто межа, пов'язана з авіатранспортабельністю БМП, яка не може важити як танк. Водночас Пентагон вже зняв жорсткі обмеження на вагу машини, що певною мірою "розв'язало руки" розробникам.

"Оскільки ми намагаємося досягти цілі за параметром ваги та забезпечити велику мобільність для транспортних засобів, ми зняли броню з верхньої частини. Й зараз ми розглядаємо та збираємося запропонувати можливість створення модульного бронезахисту, тобто додаткової броні, яка розташовуватиметься на верхній частині машини", - цитує віце-президента з розвитку BAE Systems Джима Миллера (Jim Miller) видання Defense one.

В цій ситуації не можемо не згадати те, що BAE Systems фактично пропонує на заміну Bradley - оновлений Bradley, про що свідчить демонстратор технологій RB301.

RB301 від BAE Systems
RB301 від BAE Systems

Водночас додаткове бронювання є не єдиним засобом підвищення захисту, бо у нову БМП BAE Systems вже заклало можливість інтеграції лазерного озброєння та інших систем протидії дронам. Звісно це потребує значної енергетичної складової машини, тому майбутня БМП буде мати гібридну силову установку.

Цікаво, що саме на гібридних системах зупинились й всі інші чотири конкуренти BAE Systems, які також працюють у межах програми OMFV. Нагадаємо, що мова йде про General Dynamics Land Systems, Rheinmetall та союз корейської Hanwha Defense та американської Oshkosh Defense. За умовами конкурси дві пропозиції у наступному році будуть відсіяні, а переможця з трьох компаній буде обрано у 2027 році.

Нагадаємо, що вперше про заміну Bradley, яка встала в стрій у 80-х, а розробляти її почали у 60-х, заговорили ще у 2000-х роках. Враховуючи закриття програм Future Combat Systems та Ground Combat Vehicle, а також два провали конкурсу Optionally Manned Fighting Vehicle, зараз триває п'ята спроба замінити цю БМП.

Читайте також: На скільки NASAMS може розраховувати Україна на 1,2 млрд доларів: і чому ціни на ракети можуть шокувати