xcounter
#

ПТРК TOW добрались до ЗСУ в одному з найкращих поєднань - з HMMWV

BGM-71 TOW
BGM-71 TOW
25428

BGM-71 TOW - один з основних ПТРК армії США, який тепер активно постачається й до ЗСУ

Протитанкові ракетні комплекси BGM-71 TOW вже засвітилися у лавах Збройних Сил України. Ці ПТРК входили у пакет допомоги США на 775 млн доларів, який був оголошений наприкінці серпня.

Відповідне відео на якому українські бійці використовують нову зброю вже потрапило у мережу.

Читайте також: Від розвідника і зброєносця до "агресора" для F-35 і F-22: безпілотник "чотири в одному" від GA-ASI

Але відносно місця зйомки є питання. На користь того, що це свіже відео і знято саме в Україні у бойових умовах говорить тактичний знак у вигляді білого хреста, який нанесений на борт позашляховика HMMWV. Але характерний вказівник зі стрілками наводить на роздуми, що це все ж таки полігон.

У будь-якому випадку, розміщення BGM-71 TOW саме на HMMWV є вкрай важливим елементом для підвищення мобільності цього ПТРК, який відрізняється значною вагою: пускова важить близько 70 кг, а кожна ракета 21-23 кг (в залежності від версії). Тому розміщення TOW на HMMWV є сталою практикою в армії США.

BGM-71 TOW

Фактично ще кращим поєднанням TOW були б БМП M2 Bradley, але, на жаль, відносно їх передачі інформації поки немає.

Також необхідно зазначити, що TOW, у порівнянні із Javelin, має більшу дальність, яка становить до 3,75 км проти 2,5 км. Але TOW належить до минулого покоління й оператор має супроводжувати ціль до її знищення. Канал управління ракетою - за дротами, хоча є обмежені серії ракет з радіоканалом.

Для наведення на ціль сучасні версії TOW оснащені потужним тепловізійним прицілом та лазерним далекоміром, що значно спрощує виявлення та наведення на ціль. Бронепробиття становить до 900 мм за динамічним захистом, що дозволяє ефективно боротися з будь-якою бронетехнікою противника. Ще одна цілком логічна роль для TOW у ЗСУ - боротися з вогневими точками противника.

BGM-71 TOW
Прицільний комплекс BGM-71 TOW

Зазначимо, що за публічними даними від Пентагону, ЗСУ мають отримати 1500 ПТРК TOW, тобто мова йде про більш ніж значне посилення протитанкової оборони. Особливо якщо врахувати понад 8 тисяч Javelin і це не рахуючи інших переданих протитанкових засобів, а також наявних у ЗСУ ПТРК "Стугна" та "Корсар" та ще радянських комлпексів.

Читайте також: РФ готує комбіновані атаки на критичну інфраструктуру ракетами та у кіберпросторі - ГУР