xcounter
#

Від розвідника і зброєносця до "агресора" для F-35 і F-22: безпілотник "чотири в одному" від GA-ASI

7209
Художнє зображення БПЛА Gambit
Художнє зображення БПЛА Gambit

Американська компанія представляє модульну концепцію для безпілотних літальних апаратів

Американська компанія General Atomics Aeronautical Systems (далі – GA-ASI) представляє нову серію модульних безпілотних літальних апаратів під назвою Gambit, призначених для виконання різних задач у небі разом з пілотованими літаками. Про це розповідає видання The War Zone.

Фактично, йдеться про те, що компанія пропонує замовнику спільне "ядро" у вигляді шасі, на яке можна "начепити" різні варіанти залежно від того, які саме задачі потрібно виконувати у повітрі.

Читайте також: Попри ризики, що РФ може "вполювати" технології: у США наполягають на передачі ЗСУ потужних БПЛА

Іншими словами – кожна модель у серії Gambit буде спроєктована з центральною структурою так званого "фізичного ядра", яке отримало назву "Gambit Core" і складається з шасі, авіоніки та інших важливих елементів і на яке буде "навішуватися" інші частини безпілотника.

безпілотник gambit
Модульні варіанти БПЛА Gambit. Фото: General Atomics Aeronautical Systems

Так зване "Gambit Core" можна перетворити на будь-який з чотирьох варіантів. Так, наприклад, перший варіант Gambit 1 буде виконувати роль розвідувального БПЛА і призначений для довготривалих місій з функцією супроводжувати інші безпілотні чи пілотовані літальні апарати, щоб розвідувати район перед ударом.

Фото: General Atomics Aeronautical Systems
Фото: General Atomics Aeronautical Systems

Як відзначає розробник, такий БПЛА не матиме якогось іншого додаткового навантаження і буде відносно легким, що забезпечить його тривале перебування у повітрі.

Другий варіант Gambit 2 буде оснащений ракетою "повітря-повітря" і зможе працювати у тих сценаріях, де безпілотник діє не в складі пілотованої чи безпілотної групи, а самостійно.

Фото: General Atomics Aeronautical Systems
Фото: General Atomics Aeronautical Systems

Третій варіант Gambit 3 буде схожий на попередній, однак матиме коротші крила і гостріший аеродинамічний ніс – такий БПЛА передусім використовуватиметься для проведення навчань і буде виконувати роль "агресора", на якому будуть тестувати винищувачі та системи ППО.

Фото: General Atomics Aeronautical Systems
Фото: General Atomics Aeronautical Systems

"Gambit 3 підтримує складну повітряну тактику противника з декількома літаками, так, як не може зробити жоден літак з екіпажем, отримуючи уроки з кожного бою та адаптуючи свою тактику. Цей БПЛА компенсуватиме значні затрати на навчання, надаючи сенсорну технологію 5-го покоління, не спалюючи час парку F-35 чи F-22", – пояснюють у GA-ASI.

Водночас четвертий варіант Gambit 4, як пояснює розробник, буде адаптований для "бойової розвідки, оптимізованої для довготривалих місій "спеціалізованого характеру".

безпілотник gambit
Фото: General Atomics Aeronautical Systems

Він матиме малопомітні елементи та інші "передові системи", щоб противнику важче було знайти такий БПЛА у тих місіях, де ключовим моментом буде проникнення вглиб спірних територій. У компанії сподіваються, що фізичні характеристики Gambit 4 дозволять йому бути надійним сенсорним та мережевим активом.

Загалом у своїй концепції Gambit компанія GA-ASI пропонує те, що називається "нетрадиційну базову архітектуру та виробничу концепцію". Водночас наразі незрозуміло, чи зможе концепція "спільного шасі" легко перебудовуватися на різні конструкції – ймовірно, такий рівень модульності передбачатиме деякі компроміси, однак у випадку успіху може надати нові можливості й значно спростити роботу.

Читайте також: Найдорожче посилення для піхотинця США: бачити крізь БТР чи "очима БПЛА" та купа інших приємних "фішок"