xcounter
#

Скільки Ту-95МС могло бути знищено після другої "бавовни" на аеродромі Енгельс

Ту-95МС "ВКС" РФ на авіабазі "Енгельс"
Ту-95МС "ВКС" РФ на авіабазі "Енгельс"
85089

Супутникові знімки авіабази стратегічної авіації РФ "Енгельс" де базуються Ту-95МС та Ту-160 доступні лише у радіолокаційному діапазоні через щільну хмарність, але й вони можуть багато чого розповісти

Вже з'явилась перша непідтверджена інформація щодо втрат рашистів на авіабазі стратегічної авіації РФ "Енгельс". Зокрема за інформацією активіста та журналіста Володимира Золкін, який відомий численними відео з полоненими рашистами,у результаті "бавовни" 26 грудня, пошкоджено одразу п'ять Ту-95МС, 17 росіян загинуло, ще 26 - поранено, троє з них у важкому стані, також знищена "диспетчерська вежа".

Він також зазначив, що джерело інформації доволі надійне, але супутникових чи інших знімків, які могли б підтвердити чи спростувати цю інформацію - немає.

Читайте також: Штурмовик розбився, розрахунки із M167 Vulcan схибили - наявний результат для Кореї з відбиття атаки дронів КНДР

Останнє - цілком справедливе, бо вже багато днів над Енгельсом щільна хмарність на рівні понад 95%. І поки шансів на те, що видимість стане кращою - немає. Зокрема супутниковий знімок з апарату Sentinel-3 зроблений о 9 ранку за київським часом демонструє наступне "молоко".

Супутниковий знімок авіабаза Енгельс від 27 грудня
Супутниковий знімок району авіабази "Енгельс" від 27 грудня - хмарність (Sentinel-3)

В цій ситуації може допомогти лише супутник з технологією SAR, зокрема науковий та публічний Sentinel-1, який здійснює знімання у радіолокаційному діапазоні, завдяки чому і є можливість "бачити" за будь-яких погодних умов та часу доби. До речі до таких супутників належить й ICEYE, які придбали за кошти на Bayraktar TB2 і він має у рази кращу роздільну здатність. Але навряд SAR-знімки дозволять роздивитися такі деталі, як пошкодження літака, якщо звісно вони не глобальні.

Останній публічно доступний знімок у SAR-діапазоні був зроблений Sentinel-1 26 грудня о 5 ранку з київським часом (о 7 ранку за часом Саратова).

Супутниковий знімок авіабаза
Супутниковий знімок авіабази "Енгельс" у SAR-діапазоні від 26 грудня після "бавовни" (Sentinel-1)

Цей знімок зроблений вже після того, як о 2:35 (за місцевим часом) на аеродромі пролунали вибухи.

При цьому аналіз SAR-знімку у рази складніший за звичний - оптичний. На ньому можливо роздивитися декілька десятків радіоконтрастних об'єктів, які знаходяться на майданчиках та рульових доріжках авіабази, які ми додатково виділили червоним.

Вкрай мала роздільна здатність цих публічних знімків наукового призначення, не дозволяють навіть приблизно ідентифікувати ці об'єкти. Але рятує те, що мова йде про літаки з розмахом крила у 50 метрів. Для зручності ми доклали контури зі старого супутникового знімка за серпень в оптичному діапазоні.

Супутниковий знімок авіабази
На SAR-знімок накладено оптичний для зручності, вони не синхронізовані за часом

Тепер стає більш чітко видно високу активність на північному майданчику для літаків де можливо знайти 12-14 об'єктів схожі на стратегічні бомбардувальники. Поряд з декількома великими об'єктами знаходяться інші - менші, що може говорити про те, що поряд з літаками стоять машини. Наприклад, пожежні, але звісно це можуть бути й штатні паливозаправники та інші машини, які готують літаки до вильоту.

Супутниковий знімок авіабази
На SAR-знімок накладено оптичний для зручності, вони не синхронізовані за часом

Таким чином можливо констатувати, що під час "бавовни" на аеродромі "Енгельс" 26 грудня знаходилась значна кількість літаків, які з максимальною долею вірогідності готували до вильоту. З огляду на все, можливість пошкодження різного ступеню п'яти стратегічних російських бомбардувальників виглядає реалістичною і мова цілком може не лише про Ту-95МС, а й про Ту-160, які значно цінніші для Кремля і також могли розміщуватись на авіабазі.

А інформація щодо одночасного пошкодження літаків та "вежі" говорить про теоретичну можливість "джекпоту" з ураженням майданчика на якому якраз здійснювалось підвіска крилатих ракет, що і могло спричинити такі наслідки.

У будь-якому випадку, очікуємо ясної погоди над авіабазою "Енгельс" для оцінки супутникових знімків у оптичному діапазоні.

Читайте також: РФ використовує "іракські" ЗРГК "Панцирь-1С" щоб поспіхом спробувати "закрити" дірки у ППО