xcounter
#

Новий штурмовий вертоліт, що замінить легендарний Black Hawk: у скільки може обійтися історична закупівля

12192
Bell V-280 Valor, фото ілюстративне
Bell V-280 Valor, фото ілюстративне

Замінити "ветеранів" новий конвертоплан має у 2030 році

У США оголосили переможця програми Future Vertical Lift або ж FVL, ним стала компанія Bell Textron, і це наймасштабніший контракт на закупівлю гелікоптерів у США за останні 40 років, розповідають у виданні Defense News.

Так, переможцем став конвертоплан великої дальності Bell V-280 Valor – угода по цьому гелікоптеру наступного покоління оцінюється у 1,3 млрд доларів, тоді як інженерно-технічні та виробничі розробки, а також початок будівництва флоту гелікоптерів – 7 млрд доларів.

Читайте також: Компанія Bell змінює стратегію і радить замовникам робити військові версії з їх комерційних гелікоптерів

Загалом же "повний комплект" гелікоптерів (йдеться про весь період служби флоту, а також потенційні продажі за кордон) оцінюється у близько 70 млрд доларів. Як відзначається, усього у рамках програми планують замінити близько 2000 гелікоптерів Black Hawk, а також 1200 ударних Apache.

V-280 Valor від Bell Textron та SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing
V-280 Valor від Bell Textron та SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing

Нагадаємо, що "суперником" конвертоплана від Bell був не менш футуристичний SB-1 Defiant від Sikorsky-Boeing, втім, вибір саме V-280 Valor пояснюється "найкращою ціннісною пропозицією", а деталей щодо того, які саме фактори були враховані під час вибору, наразі не розголошуються.

Офіційно конвертоплан V-280 Valor був представлений у 2013 році, а його перший політ відбувся 18 грудня 2017 року.

Під час льотно-випробувальної кампанії конвертоплан налітав буквально сотні годин і подолав позначку швидкості 520 км/год. Практична дальність літака – 3900 км, екіпаж – 4 особи, корисне навантаження – 6-10 осіб або ж 4500 кг вантажу. Конвертоплан оснащений системою Pilotage Distributed Aperture Sensor, що забезпечує круговий огляд у режимі реального часу.

Читайте також: Футуристичні V-280 Valor та SB-1 Defiant готуються до фінальних конкурсних випробувань