xcounter
#

Компанія Bell змінює стратегію і радить замовникам робити військові версії з їх комерційних гелікоптерів

Бо це буде швидше і дешевше
Купуй цивільне, роби військове
Купуй цивільне, роби військове
1659

На авіасалоні Dubai Airshow 2021 еміратські пілоти красувалися поруч з виставленим на загальний огляд комерційним гелікоптером Bell 407. Але цей Bell був озброєний до зубів і мав сірий військовий колір. Власне, цей гелікоптер символізував новий тренд, який зараз намагається осідлати компанія-виробник і який може Україні стати в нагоді

Цей тренд полягає у тому, що потенційні покупці починають все більше цікавитись не суто військовими версіями нових гелікоптерів, а мілітаризацією комерційних варіантів. Тож американський виробник вертольотів Bell намагається швидко зреагувати на ці побажання, про що написало видання Defense News 18 грудня у репортажі з виставки у Арабських Еміратах.

"Ми не завжди продаємо комерційну продукцію військовим, але в час COVID є країни, які не можуть дозволити собі спеціально побудовані військові платформи", — сказав Стівен Матіас, віце-президент із глобальних воєнних продажів та стратегій американської компанії.
Bell 407
Bell 407

"Покупці почали більше звертатися до комерційних платформ для військових цілей, які можуть бути дуже швидко адаптовані під нові завдання завдяки технологіям, завдяки інтеграції необхідних датчиків та зброї", — говорить він.

Читайте також: Bell Textron не видавало ДК "Укроборонпром" дозволу на виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois

Він сказав, що мілітаризація комерційної платформи обходиться клієнтам дешевше, аніж купівля готового військового гелікоптера, плюс комерційна версія легче експортується.

"Країни все більше і більше розглядають такі продукції. Частково це пов'язане з тим, що вони не можуть дозволити собі воєнну платформу, а також через те, що час, необхідний для її закупівлі, значно скорочується", зазначив Матіас. При цьому було зазначено, що цей обхідний шлях є цілком законним.

"Вся ця діяльність є частиною змін у структурі продажу зброї в США, щоб прискорити усі процеси. Були скарги, які привели до цих змін для підвищення ефективності", заявив Теодор Карасик, старший радник американської геополітичної консалтингової компанії Gulf State Analytics.

Разом з тим, зазначає видання Defense News, дозвільні органи у США швидше погодяться на продаж окремих систем озброєння, які можна застосувати для мілітаризації цивільних зразків, аніж на дозвіл продати чисто військовій вертоліт.

гелікопер Bell 407
Мілітаризований гелікопер Bell 407

На авіасалоні у Дубаї був показаний комерційний гелікопер Bell 407, який пройшов через подібну мілітаризацію і вже експлуатується спільно з Об’єднаним авіаційним командуванням ОАЕ.

На цей гелікоптер встановили кулемет, керовані та некеровані ракети. Цей набір з платформи Bell HOSS використовується для перетворення комерційних машин на бойові платформи.

Bell HOSS
Бойовий модуль Bell HOSS, який використовується для перетворення комерційних гелікоптерів на військові платформи.
Матіас сказав, що компанія Bell готова "мілітаризувати будь-яку з комерційних платформ". "Якщо замовникам потрібен невеликий винтокрилий штурмовик, то озброєнний Bell 407 - гарне рішення. Якщо потрібен двомоторний вертоліт, підійде Bell 429.

Будь-яка система озброєння, яка є на AH-1 Zulu, може бути додана до комерційного вертолета, наприклад, Hellfire та APKWS (ракети з лазерним наведенням)", – говорить Маттіс.

Bell AH-1Z Viper — ударний вертоліт з двома двигунами на базі вертольота AH-1W SuperCobra, який було розроблено для Корпусу морської піхоти США.

Нагадаємо, в Україні також декларували інтерес до продукції компанії Bell. Так, йшлося про збирання цивільних гелікоптерів моделей SW-205 (ліцензійна модифікація Bell 205, який, своєю чергою, є цивільним варіантом військового гелікоптера Bell UH-1 Iroquois) та SW-205Т (двомоторна версія гелікоптеру – своєрідний "лайт"-аналог Мі-8).

Гендиректор концерну Юрій Гусєв навіть обіцяв зібрати перший Iroquois на "Одеському авіаційному заводі" до 30-річчя Незалежності України.

Цивільні гелікоптери Bell 205A++ від Bell Helicopter Textron та SW205A-1 від Southwest Florida Aviation International
Цивільні гелікоптери Bell 205A++ від Bell Helicopter Textron та SW205A-1 від Southwest Florida Aviation International

Концепція передбачала рух від цивільної до військової версії гелікоптера. Заявлялось, що потім під замовлення Збройних сил України або Національної гвардії, згідно ТТЗ, буде дороблено конструкцію - під потрібне озброєння.

Проте обіцяні "Укроборонпромом" вертольоти, великовузлове збирання яких мали розпочати до 30-ої річниці Незалежності України на "Одеському авіаційному заводі", так і не піднялись у небо.

Читайте також: "Скринька Пандори" відкрилась: чому "Укроборонпром" таємничив UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі"