xcounter
#

У США у новому ударному вертольоті вирішили проблему "пасажирів" у AH-64 Apache

8869
AH-64 Apache з додатковим "пасажиром"
AH-64 Apache з додатковим "пасажиром"

У Bell доволі креативно підійшли до питання, як на двомісному ударному 360 Invictus у випадку потреби перевозити одразу вісім бійців

Попри те, що максимально вузькоспеціалізований ударний вертоліт AH-64 Apache має лише два місця, для пілота та оператора озброєння, це не означає, що він не може використовуватись для перевезення "пасажирів". Штатно, і це відпрацьовується, у ньому є ще два місця - на фюзеляжі.

Такий метод "поїздки верхи" на Apache використовується при евакуації, коли направити транспортний вертоліт неможливо. І дійсно, маючи вертоліт під рукою та потребу витягнути бойового товариша все виглядає правильним, але точно не дуже зручно.

Читайте також: Міноборони РФ почало "збивати" балістичні "Грім-2" вже по дві на день

Особливо коли на це подивились спецпризначенці й вирішили, що якщо Apache може евакуйовувати, то й "підкинути" він також зможе.

верхи на Apache
"Верхи" на Apache від американських та британських військових

Але зараз у США йде програма Future Attack Reconnaissance Aircraft зі створення заміни OH-58 та частини AH-64 Apache. В ній бере участь Bell Textron, яка вже виграла конкурс на заміну UH-60 Black Hawk й буде постачати свої конвертиплани V-280 Valor.

Враховуючи те, що для Apache рішення є, а для OH-58 когось "підкинути" це ще менша проблема, то цілком зрозуміло, що військові хочуть мати такі можливості й на новому вертольоті.

OH-58
OH-58

Але у Bell 360 Invictus взагалі немає навіть натяку на те, як можливо когось причепити. Бо все озброєння у внутрішніх відсіках, а обводи максимально плавні для зниження помітності.

Й тому підрозділ Bell Textron, як пише The Drive, вирішив це питання тим, що додав опцію з розкладними сидіннями, які ховаються у відсік для озброєння замість ракет та висуваються за потреби. Ідея вже запатентована й у випадку потреби буде реалізована. При цьому перевозити Bell 360 Invictus таким чином зможе одразу вісім бійців, по чотири з кожної сторони борту, або двох поранених на ношах.

Bell 360 Invictus

Єдина умова - треба зняти крило, яке й так конструктивно було зроблено зйомним у польових умовах для забезпечення авіатранспортабельності.

Bell 360 Invictus

Й таким чином завдяки доволі прагматичному рішенню, легкий ударний вертоліт перетворюються на транспортний. Хоча звісно комфортною таку "поїздку" буде складно.

Читайте також: CZ BREN 2 - що це за штурмова гвинтівка з Чехії, яку планують виробляти в Україні