xcounter
#

CZ BREN 2 - що це за штурмова гвинтівка з Чехії, яку планують виробляти в Україні

CZ BREN 2
CZ BREN 2
17552

CZ BREN 2 часто називають чеським SCAR, хоча він якраз й виграв у нього тендер на постачання до збройних сил Чехії, а для України важливо те, що вже є приклад його ліцензованого виробництва

Серед зразків західного озброєння, яке планується до виробництва в Україні, з'явився й зразок стрілецького озброєння, що вкрай важливо в умовах потреби переходу з "Калашникова" на західні сучасні штурмові гвинтівки.

Про поки початкову стадію перемовин відносно виробництва в Україні штурмової гвинтівки CZ BREN 2 було офіційно повідомлено міністерством оборони Чехії. Більше того, для неї вже є й локалізована назва - "Січ". Але загалом намічена співпраця значно глобальніша й передбачає створення лінії виробництва патронів стрілецького калібру Sellier&Bellot. А паралельно - можливість виробництва бронетехніки, вантажних автомобілів Tatra, виготовлення снарядів з полімерних матеріалів тощо.

Читайте також: Статистика використання РФ дронів-камікадзе Shahed-136 за вересень: які висновки та до чого треба бути готовим

Й звісно зараз питання локалізації виробництва для України має не просто стратегічне значення, об'єктивно це питання виживання й можливості озброїти своє військо, зокрема й максимізувати потужність Збройних Сил України. І в цій ситуації без нового стрілецького озброєння не обійтись.

Саме тому пропозиція Чехії відносно локалізації CZ BREN 2 більш ніж цікаве. Особливо враховуючи те, що знайти власну альтернативу західному стрілецькому озброєнню Україна об'єктивно навряд зможе. Бо ані відповідної конструкторської школи, ані масового виробництва в Україні стрілецького озброєння не було. В активі - лише вітчизняні варіації AR-15, підзабуте ліцензійне виробництво Tavor, а також переробки автоматів Калашникова.

Й коли мова йде про CZ BREN 2 (він же CZ BREN 806) то, як один з кандидатів на озброєння ЗСУ він виглядає на відповідному рівні. Загалом історія проєкту чеської армії на BREN почалась з бажання міноборони країни відмовитись від vz. 58, автомата, який хоч і візуально був схожий на АК, але був власною чеською розробкою з більш ніж значними відмінностями.

CZ BREN 2
CZ BREN 2 в чеському війську

Через декілька спроб, які були пов'язані з проблемами з фінансування, у 2009 році з'являється перша версія CZ BREN, яка у 2010 році на тендері обходить FN SCAR-L. Перші постачання цієї зброї прийшлись на 2011 рік. Але досвід експлуатації призвів до появи CZ BREN 2, який був суттєво перероблений по отриманих реляціях.

В результаті вага штурмової гвинтівки зменшилась на 0,5 кг, був модернізований механізм взведення зі ставшою нерухомою ручкою, замінена шахта магазину, спрощена розбірка та ведені інші вже менш значущі зміни. Оновлена версія одразу пішла у виробництво та у військо.

Певною особливістю всіх версій CZ BREN було те, що він створювався, як модульна зброя, яка шляхом заміни ствола та вкладки шахти магазина дозволяла перейти з 5,56×45 мм на 7,62×39 мм чи навпаки. А візуально сам CZ BREN 2 доволі схожий зі вже згаданим FN SCAR-L і як й він використовує автоматику на газовідвідній схемі з коротким ходом поршня.

CZ BREN 2
CZ BREN 2

За цією схемою він подібний до всіх штурмових гвинтівок, які активно закуповуються у ролі єдиного зразка для усього війська (а не для спецпідрозділів) зараз. Наприклад, HK416, яку після скандалу закуповує Бундесвер на заміну G36, та без жодного скандалу - Франція, чи польська власна розробка Grot.

Тобто мова йде про сучасне вже класичне рішення для штурмових гвинтівок. Як і про такі базові для сучасного стрілецького озброєння вимог, як зручність роботи зі зброєю шульги, варіативність довжині стволів зі стандартним у 16 дюймів, тощо.

І окрім Чехії у 2018 році перехід на CZ BREN 2 почала Угорщина, при цьому у тендері він обійшов Grot. При цьому на умовах ліцензійного виробництва на потужностях HM Arzenal. Вартість контракту 2018 року складала, як зазначали ЗМІ, 100 млн євро, а плани охоплювали виготовлення 200 тисяч одиниць до 2028 року.

CZ BREN 2 Угорщина
CZ BREN 2 в угорському війську

Тобто сам факт того, що дві армії обрали цю зброю у якості загальновійськового зразка вже можливо вважати доволі важливим фактором оцінки. У який входить не лише тактико-технічні можливості озброєння, а й фінансово-економічний аспект.

Водночас у ЗСУ зараз є величезна база для того, щоб обрати ту штурмову гвинтівку, яка дійсно доведе свою максимальну ефективність в умовах реальної війни. Справа в тому, що CZ BREN 2 передавався чи продавався Чехією (Прага не розголошує свою насправді більш ніж потужну підтримку) й активно використовується Силами оборони України.

Тобто вибір можливо зробити за рахунок збору відповідних реляцій. І що цікаво, українським бійцям навіть з одного підрозділу можуть цілком сформувати свої рейтинги на основі абсолютно різних зразків штурмових гвинтівок, які вони використовують одночасно.

А, що навіть більш важливіше в умовах коли мова йде про локалізацію виробництва, які можливо зміни необхідно внести, щоб зробити зброю ще кращою та зручнішою.

Читайте також: РФ почала малювати Ту-95МС на аеродромі "Енгельс", але чи спрацює це