xcounter
#

Статистика використання РФ дронів-камікадзе Shahed-136 за вересень: які висновки та до чого треба бути готовим

6422
Статистика використання РФ дронів-камікадзе Shahed-136 за вересень: які висновки та до чого треба бути готовим

Понад півтисячі Shahed-136 у вересні є рекордним використанням цих дронів-камікадзе за один місяць

Ворог наростив використання дронів-камікадзе, точніше літако-снарядів типу Shahed-136, перейшовши до їх методичного масованого використання, вочевидь не відчуваючи браку їхньої кількості. При цьому, на відміну від крилатих ракет, удари цими засобами продовжувались доволі активно протягом усього літа.

Зокрема за червень ворог випустив 197 Shahed-ів, у липні - 246, у червні - 167. А за вересень - 503 одиниці. Це значно більше за попередній найвищий показник травня із 413 літако-снарядами. Й з 503 Shahed-136 нашим захисникам вдалось збити 396 одиниць, а середня частка знищених цілей складає насправді доволі високий показник у 78,7%.

Читайте також: Британія планує перекинути в Україну інструкторів для навчання ЗСУ та посилити захист суден із зерном

Якщо, відповідно до повідомлень Командування Повітряних сил ЗСУ, розкласти кількість запущених та кількість збитих Shahed-ів, то можна отримати наступну картину:

Статистика Shahed-136 за вересень

На графіку видно, що максимальна пауза між ударами складала лише два дні. Два рази на місяць ворог запустив однакову максимальну кількість літако-снарядів - по 44 одиниці. У цих випадках ефективність роботи української системи протиповітряної оборони склала 73-77%. Коли ворог запускає менше 20 Shahed-ів ППО демонструє майже 100% ефективність.

Але успішність роботи зенітників залежить ще й від районів куди цілив ворог, маршрутів польоту й концентрації засобів ППО. Також ворог активно користується перенесення вектора ударів, й після масштабних атак по Одеські області, змістив напрям на Хмельницьку та Вінницьку області, а в останній атаці вже вночі 1 жовтня (не відображено у статистиці) бив по Черкащині. У результаті - з 30 літако-снарядів збито лише 16 - 53%.

Водночас попри таку масованість важливу роль відіграє те, що вони для ворога відносно дешеві. Звісно не відомо за яким конкретним цінником РФ закуповує іранські літако-снаряди, але їх собівартість оцінена від 20 до 40 тисяч доларів. У цьому випадку вереснева кількість Shahed-ів умовно обійшлась Кремлю від 10-20 млн доларів, якби він їх отримував за собівартістю.

Якщо ж умовно навіть підняти закупівельну ціну Shahed-136 для РФ до 100 тисяч доларів за один літако-снаряд, то мова йде про 50 млн доларів на таку кількість засобів далекобійного ураження. Боротися з якими складно та потребує використання максимально дешевих засобів, що звісно впливає на ефективність.

Якщо, звісно виключно теоретично уявити, що на кожний Shahed-136 витрачалась б одна ракета для NASAMS, це у вересні коштувало б від 654 млн доларів. Бо ракета AIM-120 для США коштує 1,3 млн доларів, на експорт дорожче і це ж за умови абсолютно 100% ефективності.

І це звісно вже давно порахували у Москві й вочевидь будуть масштабувати такі удари, використовувати тактику з концентрації великої кількості Shahed-136 у одному залпі та постійним зміненням вектору ударів.

Читайте також: РФ почала малювати Ту-95МС на аеродромі "Енгельс", але чи спрацює це