xcounter
#

Армія США масово пересяде на конвертиплани від Bell - рішення остаточне, скарга Lockheed Martin та Boeing відхилена

11688
 V-280 Valor​ від Bell Textron
V-280 Valor​ від Bell Textron

Компанія Bell Textron остаточно затверджена у якості переможця у конкурсі на заміну UH-60 Black Hawk

Рахункова палата США прийняла рішення щодо скарги від Sikorsky, яка є частиною Lockheed Martin, яка намагалась скасувати свій програш Bell Textron у конкурсній програмі Future Vertical Lift, результат якої має прийти на заміну вертольота UH-60 Black Hawk.

Розгляд справи тривав з грудня минулого року і від цього рішення фактично залежали всі збройні сили США, бо мова загалом йде про вибір компанії, яка протягом десятиріч буде постачати машини та проводити їх модернізацію й загальна оціночна вартість всієї програми лиш приблизно оцінена у 70 млрд доларів.

Читайте також: Чи варто намагатись збити БПЛА або щось інше на L-39, і чому це погана ідея

Але уряд США остаточно затвердив, що саме конвертоплан V-280 Valor від Bell Textron виграв конкурс та обійшов Defiant X, який розробляв найпотужніший конгломерат американської авіаіндустрії, бо Lockheed Martin об'єднався з Boeing.

Рахункова палата повідомила, що армія США вірно оцінила пропозиції та визнала пропозицію Sikorsky технічно неприйнятною та без відповідного рівня деталізації, а також відхилила претензії щодо неправильної оцінки пропозиції Bell Textron.

Й після цього рішення армія США має повне право продовжувати подальшу роботу з Bell Textron, який спочатку має завершити розробку V-280 Valor, на що піде близько 1,4 млрд доларів, а потім має отримати контракт на виробництво низького темпу за 7 млрд доларів.

Тобто сказати, що саме V-280 Valor буде постачатись до армії США ще зарано, машину чекає ще довгий шлях до серійного зразка. Але концептуально все вже вирішено й американські військові пересядуть на конвертоплани.

Далі загальний контракт оцінюється лише орієнтовно і позначка у 70 млрд доларів це далеко не верхня межа. Справа в тому, що контракт укладений з армію США, а ще є повітряні та військово-морські сили, й питання уніфікації ніхто не знімав. Далі - міжнародні контракти, бо заміна UH-60 Black Hawk, також з'явиться в інших країнах операторах, яких понад двох десятків по всьому світі.

Зрештою, весь цей парк необхідно буде модернізувати, обслуговувати й ремонтувати. Тобто мова йде про фактичне переформатування всього ринку. І заміну у цій ролі Sikorsky, який і є розробником UH-60 Black Hawk на Bell Textron.

UH-60 Black Hawk
UH-60 Black Hawk від Sikorsky (фото: US DoD)

І в цій ситуації історія чимось фантастична, бо Textron, який володіє Bell, не може зрівнятися з об'єднаними гігантами Lockheed Martin та Boeing. За фінансовими показниками Textron - це 12,38 млрд доларів доходів за 2021 рік, з яких лише 3,21 млрд доларів - від оборонних. Lockheed Martin - 67 млрд доларів, з яких 64,45 млрд це оборонна тематика, а Boeing - 62,2 та 35 млрд доларів. Тобто вагові категорії були занадто різними.

Але в історії США це далеко не перший випадок, коли "малі" обіграють "великих", достатньо згадати ArmaLite з M16, яка обійшла монстра Colt, але все це часто завершується поглинанням переможців.

Читайте також: На який вкрай цікавий об'єкт "ВКС" РФ могла завітати "бавовна" у поки окупованій Феодосії у Криму