xcounter
#

На який вкрай цікавий об'єкт "ВКС" РФ могла завітати "бавовна" у поки окупованій Феодосії у Криму

Комплекс РЛС, який також називають "станцією моніторингу космічного простору" у Феодосії
Комплекс РЛС, який також називають "станцією моніторингу космічного простору" у Феодосії
7373

Цей об'єкт під Феодосією часто називаються "станцією космічного моніторингу", хоча до космосу він не має жодного відношення, а є одним з ключових об'єктів ППО півострова

По окупованому Криму знову прокотилась "бавовна" на цей раз поряд із Феодосією жителі якої масово повідомили про серію потужних вибухів.

На фото можливо помітити й сліди від роботи зенітних ракет, й стовпи диму на землі, що може говорити про те, що російська протиповітряна оборона знову продемонструвала свою "агалоговнєтность". Хоча це не завадило місцевому гауляйтеру Аксенову повідомити, що одну ракету збили і на землі руйнувань немає.

Читайте також: Рашисти завершили випробування "Спрут-СДМ", але чи треба їм "гібрид" БМД-4 із 125-мм гарматою

Але сама бавовна у районі Феодосії більш ніж цікава тим, що це поки найвіддаленіший населений пункт окупованого Криму, в якому несподівано стало "тривожно". Й до найближчого гіпотетичного пускового району близько 300 км.

А ще цікавіше, що військових об'єктів у районі цього міста доволі незначна кількість у порівнянні із іншими районами Криму. У самому місті є військові частини, зокрема пункти постійної дислокації 56-го десантно-штурмового полка, 501-го російського окремого батальйону морської піхоти, 31-ий випробувальний центр, який спеціалізується на морському озброєнні.

Але це все знаходиться у межах міста, а поряд з ним знаходиться дійсно вкрай цікавий об'єкт, який відповідає меті далекобійного ракетного удару - позиції окремої радіолокаційної роти, військова частина 66571, поряд з якою знаходяться позиції 18-го зенітного ракетного полку на С-400. Цей об'єкт попри доволі малопомітну назву доволі відомий, й навіть є однією з туристичних цікавинок Феодосії й часто іменуються, як "центр моніторингу космічного простору".

Комплекс РЛС, який також називають станцією моніторингу космічного простору у Феодосії

Але до космосу він має доволі віддалене відношення, бо за публічною інформацією під радіопрозорими куполами за часи СРСР знаходились антени РЛС комплексу 57У6 "Перископ-ВМ", який призначений для виявлення повітряних цілей, зокрема й крилатих малопомітних ракет на фоні гірського рельєфу в умовах активно використання противником завад.

57У6 Перископ-ВМ
57У6 "Перископ-ВМ", у позиції під куполом та без

Водночас боєздатність цього радянського комплексу під питанням, а орієнтовна з 2016 року помічено, що поряд з куполами розгорнута РЛС "Небо-У", яка призначена для далекого радіолокаційного огляду. Зокрема декларується максимальна дальність виявлення повітряних цілей на дальності до 700 км, а цілі типу винищувач на висоті 10 км - на відстані 310 км.

Комплекс РЛС, який також називають станцією моніторингу космічного простору у Феодосії

Згодом у РФ була розроблена її модернізована версія, яка візуально схожа - "Небо-Т", яка почала надходити у війська лише у 2020 році та може виявляти балістичні цілі на дальності до 600 км. Такі РЛС є більш ніж коштовними та дефіцитними для РФ і відіграють одну з ключових ролей в забезпеченні стійкості та оглядовості всієї протиповітряної оборони.

Й тому їх ураження має більш ніж вагоме значення та дозволяє знизити можливості протиповітряної оборони РФ у окупованому Криму.

Читайте також: Як Т-55 воювали проти Challenger 2, епічне знищення Т-90М та інші новини й події тижня війни від Defense Express