xcounter
#

Як Т-55 воювали проти Challenger 2, епічне знищення Т-90М та інші новини й події тижня війни від Defense Express

6478
Фото Challenger 2. Джерело: Ministry of Defence (United Kingdom)
Фото Challenger 2. Джерело: Ministry of Defence (United Kingdom)

Битва британських танків проти радянських, "демілітаризація" російського танка Т-90М "Прорыв" та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Рашисти вперто запевняють, що збили GLSDB та показали Бук-"дриґалку" з якого ледь не впали ракети

Ще наприкінці березня так зване міноборони РФ повідомило, що їм вдалось перехопити високоточний боєприпас GLSDB, який поки офіційно не постачається до ЗСУ, щобільше, навряд зможе бути переданий у короткостроковій перспективі.

Читайте також: Від мікросхеми Intel з AliExpress у рашиській ракеті "Торнадо-С" залежить життя американського астронавта
ЗРК "Бук" армії РФ, який нібито збив GLSDB
ЗРК "Бук" армії РФ, який нібито збив GLSDB

Й для підкріплення цього підвідомчий рашиський телеканал навіть опублікував сюжет, в якому рашисти розповідають про саме перехоплення. Для того, щоб все виглядало правдоподібно, на камеру навіть розповіли, що оператор побачив старт GLSDB та повідомили "параметри польоту".

Зокрема зазначено, що відокремлення від двигуна самої плануючої бомби GBU-38 SDB-I відбулось на висоті 15 км та швидкості 550 м/с, після чого боєприпас знизився до 10 км, а швидкість знизилась до 250 м/с. Й попри те, що GLSDB маневрував під час польоту, його нібито вдалось збити. А все це супроводжувалось демонстрацією самого ЗРК "Бук", точніше самохідної вогневої установки 9А310, яка поводиться вкрай аномально:

Зокрема на відео потрапляє та навіть увійшло у випуск, "дриґання" самих направляючих (лафету) одразу після розгортання машини у вогневе положення. Цей епізод потрапляє на кадр двічі, один раз під час "стендапу", який плутає перед із задом, говорячи, що РЛС знаходиться позаду установки, а потім, на кадрі знятим з квадрокоптера, який завершується ходом пускових у похідне положення.

Епічне знищення Т-90М "Прорыв"

Бійці 45-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ, а саме протитанкісти 87 дивізіону на напрямку Сватове-Кремінна знищили черговий новітній танк Т-90М "Прорыв" російських окупаційних військ – відео "демілітаризацій" російської машини опубліковане на сторінці бригади у Facebook.

"Виявили ціль, знерухомили, а потім добили" – так прокоментували знищення ворожого танка в бригаді, яке через низку моментів насправді можна назвати доволі цікавим.

Зокрема російський танк було уражено з російського ж протитанкового ракетного комплексу, а саме ПТРК "Корнет" – нашим військовим вдалося підбити ворожий танк, екіпаж якого втік після пострілу.

Румуни понад 30 років назад провели реальний бій Т-55 проти Т-72, і на такий результат не очікував ніхто

Рашисти тягнуть на фронт свої Т-54/55, скоріш за все для ролі "мобільної вогневої точки". Але це не виключає варіант, що ці архаїчні танки окупантів можуть опинитись в прямому зіткненні з нашими Т-72 або іншими танками в строю ЗСУ. Але перебіг гіпотетичного бою між Т-72 і Т-55 насправді наперед не визначений, бо окрім характеристик танків свою роль також гратимуть рівень підготовки екіпажів та їх ситуаційна обізнаність.

Румунський Т-72А
Румунський Т-72А, архівне фото з відкритих джерел

Але для ілюстрації справедливо взяти танковий бій, який трапився між взводом Т-72А та взводом Т-55 румунської армії 24 грудня 1989 року під час заворушень та революції в Румунії, що привели до падіння режиму Чаушеску. Один Т-55 добився п’яти влучань 100-мм снарядами по Т-72А, вогню у відповідь не було, і тут характеристики обох танків не зіграли тої ролі, на яку слід було очікувати. Це - поки єдиний відомий нам випадок, коли Т-55 зійшовся у прямому бою проти Т-72, тому ми його і взялись аналізувати.

Як Т-55 ризикнули 20 років тому повоювати з британськими Challenger 2 і що з цього вийшло

Рашисти знімають зі зберігання свої танки Т-54/Т-55, водночас в Україну прибувають все більше західних танків – зокрема наші танкісти завершили навчання на британські танки Challenger 2, і в контексті саме цих машин цікаво згадати одну з останніх зустрічей цих британських та радянських танків на полі бою під час війни в Іраку – і в цьому нам допоможе новина видання The Guardian від 28 березня 2003 року. Розповідаємо про те, як Т-55 спробували воювати з британськими Challenger 2.

ЗСУ показують, що поки чекаємо на новітні F-16, старі МіГ-29 "вигребли" навіть з консервації

Збройні Сили України опублікували фотогалерею з "рутинними" епізодами напруженої бойової служби "Привидів Києва" (очевидно, мається на увазі 40-та бригада тактичної авіації, що отримала таку збірну назву – ред.), котрі щодня закривають наше небо на старих радянських МіГ-29. І які очікують на багатоцільові літаки F-16, щоб ще більш ефективно захищати наше небо.

Ймовірно знятий з консервації МіГ-29 в камуфляжі зразка 2000-х років йде на зліт
Ймовірно знятий з консервації МіГ-29 в камуфляжі зразка 2000-х років йде на зліт, квітень 2023 року, фото – Збройні Сили України/The Armed Forces of Ukraine

Ця фотогалерея показує, що наші льотчики витискають буквально останнє зі старої радянської техніки. Бо, зокрема, "в кадр" потрапив зліт МіГ-29 із "раритетним" камуфляжем зразка 2000-х років, що свідчить – цей літак довелось настільки оперативно знімати зі зберігання, відновлювати й ставити у стрій, що часу на перефарбування не було взагалі.

Читайте також: Двигун налітав всього 70 годин замість 350: як словацькі МіГ-29 неочікувано мали проблеми і хто тут винен