xcounter
#

Як Т-55 ризикнули 20 років тому повоювати з британськими Challenger 2 і що з цього вийшло

64616
Фото Challenger 2. Джерело: Ministry of Defence (United Kingdom)
Фото Challenger 2. Джерело: Ministry of Defence (United Kingdom)

Бій цих танків порівняли з протистоянням "велосипеда і машини", хоча певні виклики для британських танків все ж таки були – але аж ніяк не пов’язані безпосередньо з радянськими машинами

Рашисти знімають зі зберігання свої танки Т-54/Т-55, водночас в Україну прибувають все більше західних танків – зокрема наші танкісти завершили навчання на британські танки Challenger 2, і в контексті саме цих машин цікаво згадати одну з останніх зустрічей цих британських та радянських танків на полі бою під час війни в Іраку – і в цьому нам допоможе новина видання The Guardian від 28 березня 2003 року.

"Вчора рано вранці [27 березня 2003 року] 14 танків Challenger 2-ї Королівської шотландської драгунської гвардії знищили ескадрилью старіючих іракських танків Т-55 і три бронетранспортери", – повідомлялося в новині.

Читайте також: Кількість розконсервованих РФ танків Т-54 та Т-55 більшає: головне питання - хто буде відновлювати

Так, як відзначається, 14 іракських Т-55 спробували атакувати британські танки Challenger 2 – останні перетинали канал по понтону, коли іракські Т-55 групою вийшли з лісистої місцевості.

Таке рішення один з британських офіцерів назвав "нераціональним вчинком", а бій між Т-55 і Challenger 2 порівняли зі змаганням "велосипеда з автомобілем" – танки радянського виробництва були знищені, а британські машини вийшли з того бою без втрат і результат назвали "видатним успіхом".

Щоправда, тут варто відзначити таке – що насправді бій для британських Challenger 2 був не таким вже й простим – деталей щодо нього додають у Forbes, де відзначається, що діяти машина вагою понад 60 тонн було доволі важко, бо навколо були одні солончаки й висушені болота, і фактично машини могли рухатися по трасах трубопроводів.

Також варто звичайно зауважити, що британські танки вступили в бій не без підтримки артилерії, яка на початку бою "розсіяла" іракські Т-55, що рухалися однією групою.

Читайте також: Міноборони Великої Британії показало детальне відео, як українські танкісти опанували Challenger 2