xcounter
#

Міноборони Великої Британії показало детальне відео, як українські танкісти опанували Challenger 2

Challenger 2 (всі фото: British Army)
Challenger 2 (всі фото: British Army)
4418

Навчання українських військових з опанування Challenger 2 завершилось та містило цілий ряд незвичних для наших бійців аспектів

Навчання українських танкістів на танках Challenger 2 у Великій Британії завершилось. За цей час були опановані самі машини, а також їх обслуговування та інші аспекти експлуатації.

Загалом тренування тривали близько місяця за спеціальною стислою програмою, а сьогодні, 27 березня, бійці вже повертаються до України, про що повідомило міноборони країни та опублікувало відповідне відео.

Читайте також: 30 тисяч працівників на "Уралвагонзаводі" роблять лише 20 танків на місяць, нестача напівпровідників є критичною

У самому відео, точніше невеликому документальному фільмі, самі інструктори та бійці розповідають, як проходило навчання. Й воно торкалось не тільки бойового використання танків, але й обслуговування, тому навчання проходили не тільки члени екіпажів, а й бійці ремонтно-експлуатаційних підрозділів.

Цікаві аспекти опанування Challenger 2, які показані на відео, стосуються таких елементів, які точно не були відомі більшості українських танкістів через різні можливості радянських та західних машин. Наприклад, для механіків-водіїв опанування керування танком включало такий елемент, як високошвидкісний рух на реверсних передачах.

Challenger 2 ЗСУ

Справа в тому, що абсолютна більшість радянських машин та їх модернізацій мають швидкість заднього ходу у межах 4-7 км/год. А Challenger 2 на реверсі розганяється до 36 км/год, що дозволяє йому швидко виходити з бою не підставляючи корму.

Новою спеціалізацію для українських танкістів став фах заряджаючого, який відповідає не тільки за швидкість стрільби, але й за селекцію боєприпасів. Звісно для тренувань використовувались тренажери і місце заряджаючого мають вміти зайняти всі члени екіпажу - командир, навідник та механік-водій.

Challenger 2 ЗСУ

При цьому треба вміти не тільки подавати снаряди чи перезаряджати кулемет, але й вирішувати проблеми з їх можливими відмовами.

Керування вогнем також сильно відрізняється від звичного для українських танкістів. Зокрема замість "чебурашки" у танках Challenger 2 використовується пульт, який більше схожий на геймапад від PlayStation, з характерною хрестовиною.

Challenger 2 ЗСУ

У навчанні використовують тренажери, які дозволяють не тільки тренувати екіпаж в цілому, але й одразу декілька екіпажів на рівні танкового підрозділу, коли важливість має не тільки індивідуальні навички, а злагодженість екіпажів всіх машин та фаховість командира танкового взводу чи роти.

І лише після тривалого навчання на тренажерах, коли кожна дія кожного члена екіпажа знаходиться під контролем комп'ютера та інструктора, танкісти у складі екіпажів перейшли до практичних стрільб та тренувань на машинах.

Challenger 2 ЗСУ

А тепер українські танкісти опанували Challenger 2 і вже прямують до України.

Читайте також: Армія США гальмує план з модернізованими вертольотами Chinook і наслідки можуть бути небезпечними