xcounter
#

Армія США гальмує план з модернізованими вертольотами Chinook і наслідки можуть бути небезпечними

4006
CH-47 Chinook, фото U.S. Air Force
CH-47 Chinook, фото U.S. Air Force

Гальмування з модернізованими Chinook може вкрай негативно вплинути на окремі підприємства оборонно-промислового комплексу

Армія США має на озброєнні важкий військово-транспортний гелікоптер CH-47 Chinook і гальмує плани з модернізованими машинами, хоча й немає варіантів із заміни цього гелікоптера на нову машину – чим загрожує небажання Армії США модернізовувати ці гелікоптери розповідають у виданні Forbes.

CH-47 Chinook
CH-47 Chinook, фото U.S. Air Force

Так, хоча сьогодні планується, що гелікоптер має залишитися у війську до 2060 року і щоб він й надалі був актуальний з урахуванням сучасного поля бою для нього була запланована модернізація Block II – але в Армії США пручаються модернізації цього гелікоптера.

Читайте також: Німеччина хоче замінити проблемні вертольоти Tiger, але в Бундесвері незадоволені планом міноборони з H145M
CH-47F Block II
Дослідний зразок CH-47F Block II

І з огляду на це, у виданні відзначають ось який парадокс – хоча у службі й кажуть, що хочуть співпрацювати з "оборонкою", щоб мати потужну та надійну промислову базу, але водночас приймають рішення, які аж ніяк не відповідають цим прагненням.

Але спершу – власне про модернізацію. Оновлення гелікоптерів до версії Block II було погоджено ще у 2017 році, водночас у 2020 в Армії США вирішили відкласти модернізацію значної частини флоту аж на п’ять років – до 2025 року.

Так, у службі відклали масштабний план із закупівлі 473 (за іншими даними – 465) CH-47F Block II, а натомість зосередилися на всього 69 гелікоптерах MH-47G Block II для Сил спеціальних операцій.

Армія США свою позицію пояснюється так – що вона наразі має актуальніші потреби, але водночас головне питання полягає в тому, що до того часу, поки вони щось вирішать, робити гелікоптери вже може бути нікому – бо наразі Chinook (з урахуванням згортання іншої масштабної програми – конвертопланів V-22 Osprey) – буде єдиною виробничою лінією на заводі Boeing в Рідлі-Парк, що в Пенсильванії, і він цілком може закритися, якщо не буде нових замовлень на гелікоптери.

А далі може бути й ще гірше, оскільки інші постачальники у результаті скорочення програми Chinook будуть вимушені звільняти низку своїх висококваліфікованих виробників, а деякі з них, як зауважують у Boeing, також може закритися – і в результаті, чим довше Армія США й надалі гальмуватиме з модернізованими Chinook, тим більше ризиків, що виробництво буде дуже складно – і дорого – поновити.

Читайте також: Чехія першою дала ЗСУ танки та вертольоти, і тепер Петр Павел логічно боїться зменшення підтримки від Заходу