xcounter
#

Німеччина хоче замінити проблемні вертольоти Tiger, але в Бундесвері незадоволені планом міноборони з H145M

3922
H145M, фото Airbus
H145M, фото Airbus

Всього Німеччина має у своєму активі 51 гелікоптер Tiger

Німеччина має проблеми зі своїми ударними гелікоптерами Tiger і тепер, схоже, має план, чим же замінити ці машини – у оборонному відомстві пропонують купити десятки цивільних гелікоптерів, частину з яких озброять ПТРК, і таким планом незадоволені у Бундесвері, розповідають у виданні Business Insider.

Eurocopter Tiger
Eurocopter Tiger німецької армії, фото ілюстративне

Бекграунд цієї історії такий – німецькі ударні гелікоптери Eurocopter Tiger мають низку проблем з технічним обслуговуванням – наприклад, в 2019 році вони взагалі не літали, в 2021 з 57 гелікоптерів на озброєнні боєготовими були 40 машин (70 %), а у 2022 кількість цих гелікоптерів у військах зменшилася до 51.

Читайте також: У Бундесвері з танками не просто погано, а катастрофічно погано: на що реально може розраховувати Німеччина та НАТО

Тому не дивно, що Німеччина хоче знайти щось інше і поки в оборонному відомстві країни мають ось такий план – закупити гелікоптери H145M від Airbus. Якщо точніше – то за 3,3 млрд доларів (3,05 млрд євро) планують закупити 82 машини, з яких 24 озброять протитанковими ракетами.

airbus
Фото: Airbus

Водночас безпосередньо у Бундесвері, схоже, таким планом не дуже задоволені – його називають "політичним рішенням", та й загалом у війську занепокоєні тим, наскільки боєздатним буде такий гелікоптер і чи достатньо захищений екіпаж в такій машині.

Загалом щодо H145M, то тут можна згадати, наприклад, таке – що Угорщина для заміни своїх Ми-8 у 2018 обрала якраз гелікоптери H145M, частина з яких оснащена модульною системою зброї HForce, серед озброєння може бути 12,-7-мм кулемет, 20-мм гармата та 70-мм ракети. Крім того, повідомлялося, що гелікоптер також отримає протиракетний захист.

H145M
Угорський H145M, фото ілюстративне

Щодо протитанкових ракет, то тут варто зауважити таке – в Airbus свого часу стартували роботи над новою версією Tier 3 модульної системи зброї HForce гелікоптера H145M, в якій гелікоптер отримав би можливість запускати протитанкові ракети Spike – зокрема, влітку 2022 року в Airbus показали випробувальні стрільби ракетою Spike ER2 з H145M і тоді відзначалося, що ці стрільби "є важливим кроком до сертифікації ракети на H145M".

Читайте також: Чим можна замінити вертольоти Мі-24: одним з варіантів може бути "новинка" від італійської Leonardo