xcounter
#

Чим можна замінити вертольоти Мі-24: одним з варіантів може бути "новинка" від італійської Leonardo

17261
Чим можна замінити вертольоти Мі-24: одним з варіантів може бути "новинка" від італійської Leonardo

Італійці шукають клієнтів на свої нові гелікоптери і націлюються на країни, в яких залишилися радянські зразки

Сьогодні все більше країн Європи хочуть позбутися своїх "радянських активів" у вигляді озброєння та військової техніки, зокрема відмовляються й від гелікоптерів – відправляють на металобрухт або ж передають Україні у рамках оборонної допомоги, як от нещодавно це зробила Хорватія зі своїми Мі-8.

мі-8 хорватія гелікоптери
Хорватія передала Україні свої гелікоптери Мі-8. Фото: Heinz Berger

Має в своєму активі радянські гелікоптери й Угорщина, серед яких зокрема й вісім Мі-24 (шість Мі-24В та два Мі-24П) – і, схоже, ця країна починає розглядати варіанти, які б в теорії могли б замінити ці машини – так, як розповідають у виданні Defence24, під час нещодавніх перемовин Італії та Угорщини про співробітництво в "оборонці" серед усього увага приділялася й новітньому ударному гелікоптеру AW-249 від італійської компанії Leonardo.

Читайте також: Як ЗСУ використовують Мі-8 для ударів по рашистам, і чи отримаємо ми хоч колись Apache
ми-24
Гелікоптер Ми-24, фото ілюстративне

Тут передусім зауважують таке – Угорщина, схоже, шукає не просто постачальника озброєння, а передусім стратегічного партнера, і хоче брати безпосередню участь у програмі нового гелікоптера, а не просто закупити готові зразки. І такий проект насправді може зацікавити Італію, бо участь Угорщини у програмі може "відкрити цим гелікоптерам шлях до інших країн Центральної Європи". Бо, наприклад, Італія вже пропонувала свій AW-249 полякам, але вони натомість обрали все ж таки AH-64E Apache для своєї програми Kruk.

Гелікоптер AH-64 Apache
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото ілюстративне, джерело: US Army

Італійська компанія Leonardo розробляла свій AW-249 у рамках програми NEES з метою створення заміни ударного гелікоптера A129 Mangusta, який італійці експлуатують з 1990 року. Проект стартував у 2017 році, а в серпні 2022 перший прототип цього гелікоптера здійснив свій перший політ. До початку серійного виробництва компанія має побудувати один прототип і три передсерійних зразки, а загалом Італія розраховує отримати 48 таких гелікоптерів.

У порівнянні з A129 Mangusta, новий гелікоптер (в італійському війську отримав позначення AH-249A) мав отримати більше озброєння, швидше літати і мати більшу дальність польоту. У результаті у Leonardo створили гелікоптер, що має більш ніж у півтора раза більшу максимальну злітну масу (4600 кг у A129 Mangusta проти 7500–8000 кг у A129 Mangusta), а також потужніші двигуни – два GE Aviation CT7-8E6 (T700) потужністю 2500 к.с. У відкритих джерелах стверджується, що гелікоптер матиме крейсерську швидкість у 259 км/год, а також тривалість польоту у три години, стеля – 6100 м.

Гелікоптер озброєний 20-мм гарматою OTO Melara TM197B, також в арсенал гелікоптера можуть входити різні ракети типу "повітря-повітря" та "повітря-поверхня", зокрема Hellfire, Spike NLOS, а також, ймовірно, Akeron.

Гелікоптер отримає сучасні цифрові засоби зв’язку та систему управління. Крім того, AW-249 також має отримати "опцію" дистанційного керування БПЛА. Розробники потурбувалися, щоб машина мала численні засоби ситуаційної обізнаності, щоб полегшити роботу пілоту.

Читайте також: Пентагон перевіряє, чи зможе рятувальний HH-60W "відбитись" від рашистського Ми-24 (відео)