xcounter
#

Хорватія остаточно вирішила, що буде робити зі своїми Мі-8 і чи відправляться вони в ЗСУ

14376
Хорватський Мі-8МВТ-1. Фото: Heinz Berger
Хорватський Мі-8МВТ-1. Фото: Heinz Berger

Наразі в цій країні залишається ще десять Мі-171Ш, які також потенційно можуть "полетіти" в Україну

Хорватія вивела зі складу своїх збройних сил радянські гелікоптери Мі-8 і розпочала "операцію з їхньої відправки в Україну", а саме підготовку до транспортування, розповідає видання Jutarnji list, яке посилається на власні джерела.

Всього йдеться про передачу 14 гелікоптерів Мі-8, які були на озброєнні цієї країни – 12 гелікоптерів Мі-8МТВ-1 та два Мі-8Т. За даними видання, гелікоптери будуть готові до транспортування приблизно за десять днів, наразі з них знімають маркування та за необхідності проводять відновлювальні роботи.

Читайте також: Як ЗСУ використовують Мі-8 для ударів по рашистам, і чи отримаємо ми хоч колись Apache
мі-8 Хорватія Україна
Хорватські Мі-8 готують до відправки в Україну. Фото: Cropix

Далі гелікоптери доставлять до Польщі – половина полетять "своїм ходом", ще половину частково розберуть і вони "поїдуть" наземним шляхом.

Як стверджують у виданні, отримати офіційне підтвердження про передачу Мі-8 неможливо, оскільки уряд Хорватії не розповсюджує інформацію про військову допомогу Україні.

Нагадаємо, що ще в листопаді минулого року те ж видання Jutarnji list повідомило, що міноборони Хорватії прийняло рішення передати Україні свої 14 гелікоптерів Мі-8, але тоді ще потрібно було отримати погодження від уряду країни. Загалом же Хорватія вже давно "визрівала" свої плани із заміни цих гелікоптерів на Black Hawk – ще з 2014 року.

UH-60M Black Hawk гелікоптери Хорватія Україна
Наразі Хорватія отримала чотири гелікоптери UH-60M Black Hawk. Фото:

Зрештою, у 2018 році Хорватія замовила два UH-60 у США, і ще два мала отримати безплатно – перші два гелікоптери країна отримала у лютому 2022 року, ще два – у грудні. Всього ж Загреб хоче мати 12 одиниць гелікоптерів Black Hawk, крім того, в активі країни також наразі залишаються й 10 гелікоптерів типу Мі-171Ш – як повідомлялося раніше, загалом Хорватія планує відмовитися від всіх своїх радянських гелікоптерів максимум до 2024 року

.

Читайте також: Скільки часу та грошей знадобиться, щоб самостійно розробити ударний гвинтокрил на заміну Мі-24