xcounter
#

Хто передасть Україні ще 14 вертольотів Мі-8 та скільки раритетних гармат, що б’ють на 37 км, отримали ЗСУ

13590
Хорватський Мі-8МВТ-1. Фото: Heinz Berger
Хорватський Мі-8МВТ-1. Фото: Heinz Berger

Нові деталі про оборонну допомогу для України від Хорватії

Україна може отримати у рамках допомоги від Хорватії 14 гелікоптерів Мі-8 та Мі-8МТВ-1 повідомляє видання Jutarnji. Відзначається, що рішення про передачу гелікоптерів було прийнято міністерством оборони країни, згодом його має погодити уряд Хорватії.

Насправді, як пишуть у виданні, відмова від цих гелікоптерів назрівала вже давно – у далекому 2014 Хорватія планувала замінити свої Мі-8 на американські гелікоптери Black Hawk, але тоді цю ідею не реалізували.

Читайте також: Скільки часу та грошей знадобиться, щоб самостійно розробити ударний гвинтокрил на заміну Мі-24

Водночас наразі Хорватія активно обговорює з США можливість продажу країни додаткових гелікоптерів, щоб "закрити" передані Україні 14 одиниць Мі-8.

Black Hawk
Гелікоптер Black Hawk

Рішення про передачу гелікоптерів у Хорватії називають "розумним та раціональним", оскільки, по-перше, ресурси на технічне обслуговування у деяких зразків закінчуються вже в наступному році, а, по-друге, ці Мі-8 не мають обладнання, які потрібні для оперативної сумісності з "натівськими" системами.

Зрештою, до 2026 року Хорватія планує взагалі відмовитися від гелікоптерів радянського виробництва й оновити свій парк гелікоптерів. Як нам підказує Military Balance, усього станом на 2021 рік Хорватія мала у складі своїх повітряних сил 11 гелікоптерів Мі-8МТВ, а також чотири Мі-8Т і 10 Мі-171 (Мі-8АМТ).

Крім того, у Jutarnji підтверджують, що Україна також вже отримала від Хорватії 12 радянських 130-мм гармат M-46 – їх було передано на початку серпня, і ЗСУ вже продемонстрували, що при "паспортній" дальності у 27 км ці гармати вміють бити майже на 40 км.

Читайте також: Які західні вертольоти будуть найкращою заміною для радянських Мі-8 та Мі-24