xcounter
#

Які західні вертольоти будуть найкращою заміною для радянських Мі-8 та Мі-24

35151
Отримані від Чехії ударні вертольоти Мі-24В в строю ЗСУ, фото з відкритих джерел
Отримані від Чехії ударні вертольоти Мі-24В в строю ЗСУ, фото з відкритих джерел

І чи матимуть перспективу підприємства, що займаються обслуговуванням гвинтокрилів саме радянського виробництва

Автори порталу Defence24 в своїй публікації розповіли, що зараз країни Східної Європи (окрім України) використовують загалом 240 вертольотів типів Мі-8 та Мі-17, Мі-24 та Мі-35, радянського та російського виробництва.

Обслуговування таких машин стає все більш проблематичним через санкції Заходу проти російського ОПК. І також тому, що потужності українського підприємства "Мотор Січ" зазнавали ракетних ударів рашистів (хоча про їх результат зараз ми дізнатись не можемо). Деякий час країни Східної Європи зможуть використовувати відповідний "запас міцності" (тобто потужності та запас комплектуючих), щоб утримувати в строю свої гвинтокрилі машини радянського виробництва. Але за декілька років вертольоти "Мі" доведеться таки списати.

Читайте також: Польща досі не може визначитись, чи потрібна їй модернізація своїх Мі-24
Транспортний вертоліт Мі-17 Збройних Сил України, скрін-шот з відео Генерального штабу ЗСУ

На думку авторів Defence24, є такі можливі такі варіанти заміни. Транспортно-ударний Мі-8 має польотну масу в 13 тонн, тому не вписується у "натівський" стандарт середнього вертольота з польотною масою у 8-10 тонн. Тим більш, що "важчому" Мі-8 начебто складніше ухилятись від ракет ПЗРК, аніж його "легшим" європейським опонентам.

Тому для заміни Мі-8 краще купувати саме середні гвинтокрили західного виробництва – наприклад, UH-60 Black Hawk або ж AW-149 (виробляються в тому числі на потужностях у Польщі), або ж H145M від Airbus (котрий уже служить в арміях Сербії та Угорщини як транспортна та ударна машина).

Гелікоптер H145M в багатоцільовій модифікації, фото - Airbus

Щодо заміни Мі-24 чи Мі-35 – тут ситуація дещо складніша. Наприклад, військові Чехії для себе розцінили, що вертольоти цього типу – це універсальна "літаюча БМП", замінити яку зможе лише тандем з легких вертольотів - ударного Bell AH-1Z Viper і транспортного UH-1Y Venom.

Якщо ж шукати заміну в форматі чисто ударної машини, то тут вибір насправді невеликий - Bell AH-1Z Viper, Boeing AH-64E Apache або ж європейський Tiger від Airbus (котрий однак зараз стоїть лише на озброєнні Франції, Німеччини та Іспанії).

Вертольоти типу AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, ілюстративне фото з відкритих джерел

Загалом автори Defence24 передбачають, що по мірі фізичного зносу радянських машин типів Мі-8 та Мі-24 східноєвропейські країни-оператори будуть поволі відмовлятись від таких вертольотів. Тому підприємства, профіль яких – обслуговування гвинтокрилів вказаного типу, мають доволі обмежену перспективу для роботи, буквально в декілька років.

Читайте також: Чи допоможуть A-10 Україні й, чи варто взагалі на нього розраховувати ЗСУ