xcounter
#

"Хорватські" М-46 допомагають ЗСУ бити рашистів, цілять майже на 40 км (фото)

26472
Гармата М-46 в строю ЗСУ, фото - АрміяInform
Гармата М-46 в строю ЗСУ, фото - АрміяInform

Артсистеми 1950-х років ефективно знищують ворога в 2022 року завдяки боєприпасам західного виробництва

АрміяInform пише, що "одна із механізованих бригад" Збройних Сил України отримала гармати М-46 калібру 130 мм. І за 19 бойової роботи артилеристи бригади із цих гармат уже знищили "близько 17-18" цілей окупантів, не враховуючи знищену та підбиту техніку армії РФ.

Це може бути підтвердженням інформації від деяких ЗМІ про те, що Хорватія в середині серпня 2022 року передала ЗСУ "мінімум 15" радянських гармат М-46 калібру 130 мм, і такої кількості артсистем могло цілком вистачити на формування батарейного комплекту для однієї з наших бригад.

Читайте також: Литва "поза графіком" поставить для ЗСУ батарею гаубиць М101: чим вони особливі (фото)

На перший погляд, М-46 – це такий собі "подарунок", бо ця гармата вироблялась аж в 1951-1971 роках за часів Радянського Союзу, і навіть сама Хорватія відмовилась від таких артсистем через невідповідність калібру 130 мм стандартизації НАТО. Але з іншої сторони, практика уже показала – якщо підібрати грамотний екіпаж та нові боєприпаси під м’яко кажучи не нову артсистему, то і в умовах 2022 року М-46 може бути ефективною зброєю.

Як вказують наші "боги війни", отримані від Хорватії гармати М-46 мають лише один відчутний недолік – ствол потрібно чистити після кожного пострілу. І це при тому, що стріляти доводиться інтенсивно. Бо російські окупанти дотримуються "тактики Чорнобаївки", тобто намагаються просуватись вперед, не зважаючи на великі втрати від вогню ЗСУ.

Гармата М-46 в строю ЗСУ, фото - АрміяInform

Стандартні цілі для "хорватських" М-46 – ділянки лісу, окопи та бліндажі, артилерійські системи та інша бойова техніка ворога. "Працюють" як по квадратам, так і по одиничним цілям. Найбільш "пам’ятна" знищена ціль – САУ "Нона-С" орків, яку вдалось уразити з першого пострілу.

Для стрільби використовуються снаряди як "радянської" спадщини, так і сучасного виробництва, зокрема на потужностях Хорватії та інших країн Заходу. Якісні снаряди дають і високий результат стрільби: в одному із епізодів наші артилеристи поцілили із М-46 на дальність до 37 км, при "паспортній" дальності вогню до 27 км.

Боєкомплект до гармат М-46 в строю ЗСУ, фото - АрміяInform
Читайте також: Генштаб натякає, що скоро ЗСУ матимуть ще більше "самохідних" гаубиць FH70 (фото)