xcounter
#

Як ЗСУ використовують Мі-8 для ударів по рашистам, і чи отримаємо ми хоч колись Apache

8160
Підготовка Мі-8 ЗСУ до бойового вильоту, лютий 2023 року, зображення - CNN
Підготовка Мі-8 ЗСУ до бойового вильоту, лютий 2023 року, зображення - CNN

Захисники нашого неба проявляють неабияку винахідливість, застосовуючи радянські машини 1970-х років проти окупантів під Бахмутом та в інших "гарячих точках" фронту

Телеканал CNN свій черговий репортаж присвятив вертолітникам Збройних Сил України, які служать в складі 18-ої бригади армійської авіації імені Сікорського на гелікоптерах Мі-8.

Навряд чи американські репортери цілеспрямовано обирати підрозділ, куди отримали допуск. Але описана ними практика бойової роботи може зачіпати в принципі усі тенденції, які визначають бойове застосування армійської авіації ЗСУ у війні проти російських окупантів.

Читайте також: Скільки часу необхідно для опанування вертольотів H-1Y Venom та AH-1Z Viper на прикладі Чехії
Зліт нашого Мі-8, лютий 2023 року, зображення - CNN

Для початку, як підкреслюють журналісти CNN, радянський Мі-8 в принципі не створений для ударних місій, він проектувався як транспортний вертоліт. Тому ця машина не має бронювання кабіни пілотів, не має складної прицільної апаратури, а обладнання для протидії зенітним ракетам противника вже можна назвати морально застарілим. Але наші вертолітники говорять, що застосовувати Мі-8 для ударів по ворогу – "все ж краще, аніж нічого", особливо зважаючи на протяжність лінії фронту та масштаб бойових дій.

Ефективно використовувати Мі-8 нашим вертолітникам дозволяє хіба що "поєднання досвіду та надії". Наприклад, частина із наших вертольотчиків "середнього віку", із якими поспілкувалось CNN, отримало свій бойовий досвід ще під час миротворчих місій під егідою ООН в Конго та інших країнах Африки. Інший молодий пілот, з яким також поговорили американські репортери, набув свій бойовий досвід уже під час повномасштабного вторгнення РФ, коли виконав 100 бойових вильотів за минулий рік.

Мі-8МСБ-В з НАР С-13 на випробуваннях в ДНДІ, квітень 2021 року

В публікації підкреслюється, що наші вертолітники літають на малій висоті саме для того, щоб мінімізувати ймовірність ураження усіма засобами російської ППО. Але іноді такий формат польотів може призводити до механічних ушкоджень: наприклад, командир однієї з вертолітних ланок "на минулому тижні" так пошкодив 3 з 5 лопатей гелікоптера, машину довелось відправляти для ремонту в тил.

Для відновлення пошкоджених "бортів" може використовуватись зокрема "канібалізм запчастин". Щоб описати рівень зносу наших вертольотів Мі-8, репортери CNN використовують такий образ – "борти цих заслужених машин покриті слідами від вихлопних газів та від витоків моторного масла".

Для роботи безпосередньо по ворогу наші вертольоти можуть роззосереджуватись на польові аеродроми, по одній-дві ланки на майданчик. При цьому вживаються усі можливі засоби, щоб приховати від очей орків як і самі машини, так і засоби забезпечення.

Мі-8 Повітряних сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Вертолітники 18-ої бригади розповіли американським репортерам, що виконували удари по російським окупантам зокрема й під Бахмутом. При цьому підтвердження результатів одного із ударів надійшла аж 24 години після нальоту, коли наш безпілотник провів фіксацію результатів.

Наші авіатори кажуть, що хотіли би отримати Apache, бо західні вертольоти краще адаптовані для виконання ударних місій та мають кращі можливості для протидії ворожій ППО.

Цілком ймовірно, що цей репортаж від CNN й стане однією з "відправних точок", які приведуть до передачі для ЗСУ західних ударних вертольотів.

Читайте також: Як Польща йшла до "пересадки" із Мі-24 на Apache, і чи зможе Україна повторити такий шлях