xcounter
#

РФ почала розконсервацію Т-55 та Т-54: коли навіть Т-62 виявилось замало та дійшли до 40-50-х років

9951
Т-54А, тепер знову у строю російської армїі
Т-54А, тепер знову у строю російської армїі

Т-54 створювався ще під час Другої світової війни з огляду на потребу протистояння німецьким Pz.V Panther та Pz.V​I Tiger

У РФ помічено перекидання танків Т-54 та Т-55 з бази зберігання бронетехніки на Далекому сході, які направлялись залізницею на захід. Машини були зняті зі 1295-ої Центральної бази резерва и зберігання танків звідки брались й Т-62, відновлення яких відстає від планів у три рази.

Відповідні фото з ними опублікувала спільнота Conflict Intelligence Team і це перший випадок, коли процес розконсервації таких машин, як Т-54 та Т-55 помічений. Згодом з'явилось й саме відео на якому зафіксовано мінімум 14 машин, тобто мова одразу йде не про декілька зразків, а про більш глобальне рішення.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed

Хоча з боку Defense Express зазначимо, що наше видання прогнозувало, що саме такий сценарій є для РФ неминучим на фоні браку бронетехніки й обмежені реальні можливості бронетанкових заводів не тільки виробляти нові танки, але й відновлювати старі. А останній раз акцентувало увагу на цьому лише декілька днів тому.

Відповідно до опублікованих фото, мова йде про цілий ешелон цих танків і не просто про одну версію Т-54 або Т-55, а про різні моделі та навіть внутрішні версії, вироблені у різні роки. Тобто забирались машини, які просто мають найкращий стан. Й треба зазначити, що за наявною інформацією, на звалищах у РФ може перебувати до 2,8 тисячі танків Т-54/55. Але мова йде не про адекватні бази зберігання, а саме про звалища, про що вже писав Defense Express у матеріалі щодо міфу про 10 тисяч танків за Уралом.

Й одразу необхідно зазначити, що Т-55 є фактично модернізацією Т-54, який настільки швидко був запущений у серію, що його перша версія у виробництві з 1947 році протрималась лише два роки, після чого у серію пішов вже Т-54-2 з новою баштою. А виробництво Т-54 та Т-55 тривало паралельно, зокрема остання версія Т-54Б випускалась по 1959 рік, коли у серію вже пішли Т-55 у кількості понад 2000 одиниць вироблених з 1958 року.

Й опис різниці між різними версіями Т-54 (11 серійних) та Т-55 (загалом близько 20 версій модернізацій лише у СРСР) є історично на межі з "археологією" працею. Тому можливо просто зосередитись на основних версіях Т-54 та Т-55, які потрапили на фото.

Зокрема у будь-якому випадку мова йде про середній танк створений ще під час Другої світової війни - перший прототип Т-54 був готовий та переданий на випробування у січні 1945 року. Тобто перша машина пройшла заводські випробування ще у 1944 році. Головною особливістю машини стала 100-мм гармата, яка була створена з огляду на потребу боротьби із німецькими Pz.V Panther та Pz.VI Tiger.

Наприкінці першої четверті XXI сторіччя на цьому, з точки зору оцінки реальних бойових можливостей машини першої половини XX, в умовах сучасної війни вже нібито можливо завершувати. Але зрештою мова йде все ж таки про танк, який рашисти тягнуть на передову.

Т-55 та Т-55А
Т-55 та Т-55А

При цьому навряд варто розглядати сценарій, коли модернізація Т-54/Т-55 буде проходити з широкою інтеграцією сучасних прицілів, лазерних далекомірів, ремоторизацій тощо, хоча відповідні проєкти у РФ були, наприклад Т-55АМ. Але технологічні строки цих програм, брак комплектуючих, які потрібні для виробництва та ремонту сучасних танків, вказує на те, що скоріше ці Т-54 та Т-55 отримають лише додатковий захист у вигляді блоків "Контакт" приварених без урахування можливостей ходової частини та двигуна.

Звісно можливо доволі довго дискутувати, що танк на полі бою залишається танком, що Т-54 вироблений десь у 50-х роках це все ще бойова машина. Але в цій ситуації значно цікавіше буде подивитися, як у РФ будуть подавати для своєї аудиторії появу у рядах "другої армії світу" не тільки Т-62, а й Т-54. Особливо, що для певної категорії росіян він може бути знайомий, як машина прохідного 9-го рівня у відомій білоруській комп'ютерній грі про танки періоду 30-50-х років.

Читайте також: В чому різниця між Abrams M1A1 та M1A2 і як США прискорюють постачання танків до України