xcounter
#

Що ще окрім Т-62, БТР-50 може дістати РФ зі своїх запасів

ЗСУ-57-2
ЗСУ-57-2
30129

У РФ на звалищах ще зберігаються справжні раритети у вигляді танків Т-55, ЗСУ-57-2, а також САУ АСУ-85, які вони цілком можуть почати відновлювати

Армія РФ активно відправляє на фронт все більш ніж застарілу техніку 60-х років остаточно попрощавшись з міфом про тисячі "Армат", "Бурмерангів", "Курганців" та інших "аналоговнєтов". А відновлення таких раритетів стало відповіддю на брак виробництва нових версій радянської техніки.

Водночас окрім вже відомих Т-62 чи БТР-50 у РФ мають бути певні запаси машин, які ще старіші за ці зразки. Й все вказує на те, що їх відправка на передову лише питання часу. Зокрема можливостей з відновлення Т-62 впираються у реальні виробничі можливості "103-го бронетанкового заводу" під Читою, який замість планових 22-23 машин на місяць випускає по 7 танків Т-62.

Читайте також: Ефектне використання дронів проти рашистів: два удари на 50 млн доларів та нічне "полювання" СБУ
БТР-50
БТР-50

Більше того, чим далі буде працювати підприємство, тим менший темп зможе демонструвати з випуску "нових" машин. Це пов'язано з тим, що за логікою спочатку відновлюються найбільш комплектні машини з послідовним переходом до все більш "вбитих", які потребують більше людино-годин. А також тим, що на підприємство почнуть повертатися Т-62 з передової на ремонт та відновлення, що відволіче додаткові ресурси.

Т-55

Й цілком вірогідно, що наступним радянським танком, який почнуть підіймати зі звалищ буде Т-55. Формально цю машину у РФ зняли з озброєння лише у 2010 році. За даними Military Balance на 2014 рік на складах РФ перебувало 2800 танків Т-55. Звісно не всі з них пережили десятиріччя перебування у місцях консервації, які насправді є просто звалищами, але ресурс для початку відновлення цих машин є навіть у пропорції, коли з 5-10 "вбитих" буде збиратися одна.

Т-55
Т-55

Більше того, на роль базового заводу по відновленню Т-55 цілком може претендувати танковий завод в Омську, який свого часу навіть пропонував їх модернізацію на експорт під версією Т-55М5. В цій машині при збереженні 100-мм гармати пропонували встановити нову систему управління вогнем, включно із заміною прицілів, посилене бронювання шляхом встановлення комплектів динамічного захисту типу "Реликт", встановленням модернізованого двигуна потужністю 690 к.с. замість базового на 581 к.с., а також посиленням ходової частини.

Т-55М5
Т-55М5

Водночас така масштабна модернізація зараз для РФ вбачається доволі складною до реалізації та використанням доволі дефіцитних комплектуючих, які призначені для новіших моделей. Тому навряд Т-55 в армію РФ піде у версії, яка буде глобально відрізнятися від тієї, яка була прийнята на озброєння ще у 1958 році, на яку встановлять побільше блоків "Контакту".

ЗСУ-57-2

Поки у РФ вже почали виробництво "шушпанцерів", МТ-ЛБ із корабельною зеніткою 2М-3, на складах зберігання можуть цілком очікувати свого часу ЗСУ-57-2, яка була прийнята на озброєння у 1955 році. Ця самохідна зенітна система з двома 57-мм С-60, які у РФ також почали встановлювати на вантажівки, у СРСР була відносно швидко замінена ЗСУ-23-4 "Шилка".

ЗСУ-57-2
ЗСУ-57-2

Причиною заміни стала мала швидкострільність, відсутність радіолокаційного комплексу та лише ручне наведення та загальну мала бойова ефективність. Але країну, яка за рік перейшла від аналоговнєтної "Деривация-ПВО" до шушапнцера, навряд це може спинити.

Тим паче, що їх формальна експлуатація тривала за опосередкованими даними ще у 2010 році, після чого їх слід втрачається. Але у випадку потреби Кремль може попросити їх у своїх союзників. Наприклад, ЗСУ-57-2 ще експлуатує Іран у кількості до 80 одиниць та Мозамбік з двома десятками.

ЗСУ-57-2
Діючі ЗСУ-57-2 також помічені у Сирії

АСУ-85

На фоні великих втрат бронетехніки для повітряно-десатних частин у РФ також є питання у постачанні озброєння й до них. Одним з кандидатів у рашистів для цього є АСУ-85 - самохідна артустановка, фактично ПТ-САУ на базі плаваючого танка ПТ-76 з 85-мм гарматою.

Вона була прийнята на озброєння у 1958 році та розійшлась доволі невеликим, як для раденької армії, "тиражем" у близько 500 одиниць. Її зняли з озброєння на рівні 80-х років й певна кількість ще має знаходиться на зберіганні. Разом із доволі потужною для своєї ваги у 15,5 тонн гармати, АСУ-85 відрізнялась мінімалістичним бронюванням та малопотужним 210-сильним двигуном, який значно обмежував ходові характеристики.

АСУ-85
АСУ-85

І хоча сама концепція такої машини може цілком вбачатись застарілим, але у РФ плекають саме такий вид бронетехніки з поєднанням великих калібрів та протикульної броні, дійшовши апогею у 2С25М "Спрут-СДМ" зі 125-мм гарматою. Виробництво "Спрута" обіцяли розпочати у 2023 році, але тепер скоріше у РФ почнуть відновлювати АСУ-85.

Читайте також: Рашисти "засвітили" Ту-22М3М із дозаправкою в повітрі, і невідомо, які ракети він нестиме