xcounter
#

РФ хотіла виготовляти "Деривация-ПВО", але натомість повертає в стрій С-60

9616
Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів

Рашистам "не вистачило" 8 місяців війни та 5 "мирних" років, щоб почати виробництво зенітної САУ на шасі БМП-3

У відкритому доступі з’явились зображення, які свідчать – росіяни знімають зі зберігання зенітні гармати радянського виробництва типу С-60 калібру 57 мм.

Транспорт із такими зенітками був помічений в районі російського міста Уфа. Очевидно, що їх використають для озброєння частин, укомплектованих із "частково мобілізованих". Навіть якщо для повного відновлення рашистських С-60 після консервації знадобиться ще певний час.

Читайте також: Т-62 настільки "зайшов" рашистам, що вони хочуть модернізувати 800 танків за 3 роки
Росіяни везуть в районі Уфи свої розконсервовані С-60 на фронт, жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Скільки загалом С-60 може бути на складах зберігання у росіян – сказати складно через відсутність достовірних даних. Можемо лише відзначити, що The Military Balance 2016 просто фіксує наявність на озброєнні армії РФ зенітки С-60, а от у довіднику The Military Balance за 2021 рік С-60 уже "відсутні" на озброєнні російських збройних сил.

Автори польського Defence24 стверджують, що це насправді рашисти першими почали використовувати С-60 для війни проти України, ці зенітки служили оркам для ураження наземних цілей. І що наші Збройні Сили уже "вслід" за росіянами також вдались до розконсервування С-60, для "роботи" по оркам.

Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів

Поляки також наголошують, що просто повернути в стрій архаїчні С-60 – це фактично єдине, на що спромоглись росіяни. Хоча на ці старі зенітки російський ОПК мав значно "ширші" плани.

До прикладу, за своїми довоєнними планами рашисти планували виготовляти зенітну самохідну артустановку "Деривация-ПВО" на шасі БМП-3. Як озброєння для такої зенітної САУ мала би використовуватись гармата 2А90 – по суті реанімована та перероблена С-60, зі збільшеним темпом стрільби до 120 пострілів на хвилину. При тому, що боєкомплект мав би складати всього 148 снарядів калібру 57 мм, дальність ураження цілей – до 6 км, на висоті до 4,5 км.

Рашистські С-60, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перша презентація дослідного зразка "Деривация-ПВО" відбулась ще в 2017 році. Але росіянам не вистачило навіть 5 "мирних" років та 8 місяців війни, що запустити у серійне виробництво свою зенітну "вундервафлю". Тому єдине, що тут лишається оркам – лише розконсервовувати свої С-60 в первозданному вигляді.

Читайте також: Яку ще зброю Іран може отримати від Кремля в обмін на "мопеди", і що взамін може мати армія РФ