xcounter
#

У РФ хочуть запустити 2С25М "Спрут-СД" у виробництво: 125-мм калібр в алюмінієвій броні - коли бойовий досвід нічому не вчить

Плаваючий легкий танк - ні самохідна протитанкова гармата "Спрут-СД"
Плаваючий легкий танк - ні самохідна протитанкова гармата "Спрут-СД"
28255

2С25М​ "Спрут-СД" - модернізація машини, яку створювали ще у СРСР виходячи з хибної концепції

У РФ продовжується створення та підготовка до серійного виробництва абсолютно дисбалансних бойових машин, концепція яких має стратегічні прорахунки. Мова йде про апогей підходу з поєднання максимально можливого калібру та амфібійності ціною відсутності бронювання.

Зокрема очільник російського виробника бойових машин типу БМП-3 та БМД-4 "Курганмашзавод" Петр Тюков повідомив у інтерв'ю місцевим ЗМІ повідомив, що активно йде робота з прийняття на озброєння 125-мм самохідної протитанкової гармати 2С25М "Спрут-СД". За логікою, після цього, має розпочатися вже їх серійне виробництво.

Читайте також: Що не так з німецькими САУ PzH 2000: постійні поломки, малий ресурс чи перше реальне використання

Ця машина є модернізацією 2С25, яку почали накреслювати ще у 1983 році, а офіційно прийняли на озброєння РФ лише у 2006 році після чого розпочалось малосерійне виробництво. За оцінками було випущено близько 40 екземплярів, але їхня кількість після 24 лютого зменшилась. Як мінімум відомі задокументовані випадки зі знищенням 2С25 армії РФ вже станом на кінець березня.

Саму модернізацію "Спрут-СД" можливо назвати цілком хрестоматійною для РФ: встановлення нової системи управління вогнем з прицілом "Сосна-У" для навідника та панорамним прицілом командира. Водночас які саме тепер тепловізійні матриці будуть встановлювати у цій приціл у РФ замість французьких залишається під питанням.

Але сама 2С25М залишається з усіма концептуальними вадами, які навіть вилились у назву, не легкий танк, а саме самохідна протитанкова гармата.

2С25М
2С25М "Спрут-СД"

По-перше, умова долати водні перешкоди уплав та десантування з літака зумовила обмеження маси машини, яка не перевищує 20 тонн. Це зумовило використання легкого бронювання з використанням алюмінію. По-друге, 125-мм гармата це не тільки потужність вогню, а і 125-мм снаряди на яких "сидить" екіпаж, який захищений лише формальним захистом проти легко стрілецького озброєння.

Така концепція вже повністю проявила себе у БМП-3 зі 100-мм гарматою від якої, як виявилось, вже намагається відмовитись міноборони РФ та поновити виробництво БМП-2. Справа в тому, що у випадку ураження такої техніки хрестоматійною картиною є пожежа та розплавлення алюмінієвого корпусу, а у випадку з БМП-3, БМД-4, а тим паче зі "Спрут-СД" - детонація боєкомплекту.

БМП-3
БМП-3 у традиційному вигляді

Більше того, ця машина призначена для повітряно-десантних військ РФ, реальне використання яких за концепцією рашиського генштабу у вигляді ударних штурмових підрозділів на легкій бронетехніці без важкого озброєння також викликає певні питання.

Але, інертність Кремля, неможливість визнавати прорахунки, бо за них має відповісти вся вертикаль міноборони та корупція у рашиський оборонці - нерозривне коло проблем, яке максимально грає на користь Україні та світу.

Тобто, цілком розуміючи хибність концепції, у РФ будуть продовжувати створювати подібні машини, запускати їх у серію та волати про "аналоговнєтность", бо інакше необхідно буде відповідати на вкрай незручні питання. Тому цілком вірогідно, що 2С25М "Спрут-СД" "успішно" пройде випробування, піде у серію, а потім на модернізацію зі встановленням додаткового бронювання (за додаткові кошти), яке перекреслить амфібійність та десантні можливості, а також зменшить ресурс ходової.

Читайте також: Робота "аналоговнєтних" ЗРК РФ проти HIMARS: коли балакати не мішки ворочати (відео)