xcounter
#

В чому різниця між Abrams M1A1 та M1A2 і як США прискорюють постачання танків до України

M1A2 SEPv3 Abrams (всі фото: US DoD)
M1A2 SEPv3 Abrams (всі фото: US DoD)
13350

Фраза, що M1A1 старіша та гірша версія танка Abrams - доволі слабо відповідає дійсності, бо треба дуже уважно слідкувати за версіями американських танків, тим більше у США взагалі для України можуть виготовити окрему версію

Україна отримає 31 танк Abrams швидше, ніж раніше планувалось, про що спочатку оголосив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, а згодом на брифінгу для преси підтвердив прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пат Райдер.

Він також назвав деталі такого прискорення та зазначив, що раніше оброблялось питання передачі до України танків M1A2, а зараз вибір зроблено на користь M1A1. Й хоча одразу з'явились дописувачі, мовляв, M1A1 - це старий мотлох, насправді ситуація дещо інша.

Читайте також: Що це за "ракето-бомба" рашистів "Гром-Э1" на базі Х-38, бо проект виглядає максимально дивно
M1A1 Abrams FEP
M1A1 FEP

Зокрема загалом видів Abrams насправді більше за Leopard 2 й там все складніше. А різницю між A1 та A2 правильніше уявляти як окремі гілки однієї машини, модернізація яких йшла паралельно. Більше того, в армії США на озброєнні близько 650 M1A1 й ці танки стояли на озброєнні й Корпусу морської піхоти у кількості близько 400 машин.

Також M1A1 становлять значну частку 3,5 тисячі Abrams, що перебувають на зберіганні в армії США. А якщо говорити про останні версії M1A1, то мова йде про M1A1SA, яка використовується в американських сухопутних силах, а також M1A1 FEP, яка була у морпіхів.

M1A1SA
M1A1SA

Версії M1A1 SA та FEP дуже схожі між собою й головними рисами машин є повне оновлення прицільних приладів, включно із тепловізійним прицілом кулемета, який відіграє роль командирської панорами, інформаційна тактична система FBCB2 та оновлене бронювання (у версії SA трохи відрізняється від FEP).

Якщо порівнювати ці версії M1A1 із M1A2, то ключовим питанням буде з якою. Якщо з базовим M1A2 створеним у 1992 році, то останні версії M1A1 вироблені у 2010-х роках значного кращі, як за рівнем бронювання, так й за прицілами та всією іншою електронікою. Бо M1A1 SA чи FEP фактично відповідають рівню M1A2 SEPv2 2010-х років.

M1A2 SEPv2
M1A2 SEPv2

Але звісно поступаються M1A2 SEPv3, який (як і всі інші M1A2) мають окрему танкову панораму, оновлені телевізійні прилади, додаткову силову установку у заброньованому просторі, комплекс створення завад для протидії радіокерованим фугасам, новий програматор боєприпасів для повітряного підриву, а також цифрову систему контролю за станом вузлів та агрегатів. Водночас M1A2 SEPv3 лише розгортаються у самій армії США, а основним видом є M1A2 SEPv2.

Й рішення передати M1A1 цілком зрозуміло та одразу з боку Defense Express називалось швидшим за M1A2. Бо США передають танки за програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI), тобто були замовлені у виробника, а не за програмою президентського вилучення (Presidential Drawdown), коли зброя йде безпосередньо з запасів збройних сил. Й у варіанті M1A2 необхідно було чекати, поки самі танки виготовлять "з нуля", а це впирається у потужності General Dynamics виготовляти лише 12 танків за місяць. І ці потужності вже розписані між замовниками.

M1A2 SEPv3
M1A2 SEPv3

Водночас рішення взяти M1A1 із запасів та відновити їх дійсно може прискорити цей процес. А насправді взагалі фінальна версія M1A1 для України невідома. Бо за словами Пата Райдера, будуть взяті "корпуси" M1A1, ремонт й обладнання яких буде здійснюватись за USAI і за ці роботи General Dynamics отримає 400 млн доларів за 31 машину.

Тобто зрештою отримані Україною M1A1 точно будуть більш ніж глибоко модернізованими і цілком можуть відрізнятися, як від версії M1A1SA/FEP, так й від M1A2 SEPv2/3. Включно з виготовленням навіть окремої "української" версії, що доволі активно практикується з боку США для іноземних замовників.

Але справа в тому, що навіть таке "прискорення" означає, що Україна отримає танки не через декілька тижнів, а, як повідомили у Пентагоні, лише "до осені". Хоча це звісно швидше за розмиті строки відносно M1A2, які губились десь на рівні 2024 року.

Читайте також: Як у РФ збудилися від снарядів зі збідненим ураном для ЗСУ забувши, що самі їх використовують