xcounter
#

Скільки Abrams за місяць можуть виготовити США, і куди "зникли" танки із запасів Корпусу морської піхоти

46435
Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці фактори можуть пояснити, чому Україні доведеться так довго чекати на свої M1A2 Abrams

Американське Politico в своїй публікації, із посиланням на "трьох осіб, знайомих з перебігом перемовин про поставку танків", спробувало знайти відповідь на питання, чому Україна чекатиме декілька місяців на танки M1 Abrams. І чому Білий Дім просто не може дати ці танки із запасів збройних сил США, навіть якщо наприклад Пентагон не може пояснити, куди "випарувались" понад 400 машин M1 Abrams із запасів Корпусу морської піхоти США. Картина виглядає наступним чином.

Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Журналісти видання розповідають зокрема, що зараз в США працює лише один танковий завод в місті Ліма, штат Огайо. Цей завод - державне підприємство під управлінням компанії General Dynamics, його потужності дозволяють виготовляти лише 12 танків за місяць. Навіть якщо припустити, що цей завод повністю переключився на замовлення Білого Дому для України, на виготовлення лише батальйонного комплекту знадобилось би 3 місяці.

Читайте також: У Пентагоні не змогли пояснити, чому Abrams до України будуть йти "місяці" та назвали версію танка

Але ж зараз General Dynamics має контракт на 108 танков M1A2 для Тайваню, які мають бути виготовлені та поставлені в 2024 році, та контракт на поставку 250 танків для Польщі, поставка яких має початись після 2025 року. Ці контракти, як наголошує Politico, також важливі для Білого Дому в плані підтримки союзників США. Тому навряд чи варто очікувати, що усі наявні (хоч і куці) потужності по виробництву Abrams одразу переключаться на замовлення для України.

Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Є ще один важливий момент, на якому наголосили автори Politico, і котрий заодно пояснює, куди "зникли" Abrams зі зберігання. Американська промисловість уже тривалий час не виготовляє нові танки. І щоб виготовити машини для союзників США, General Dynamics використовує танки зі складів зберігання.

Підприємство прямо визнає, що має в своєму розпорядженні деяку кількість M1 Abrams, які можуть використовуватись як "донори запчастин". Але схоже, що зі складів зберігання Армії США було взято насправді значно більшу кількість M1 Abrams, просто чиновники Пентагону воліють в цьому не зізнаватись навіть непублічно.

Американські M1 Abrams стоять законсервовані на армійському складі Sierra в штаті Каліфорнія, зображення наводить The Drive

Врешті, якщо ми подивимось в цифри по The Military Balance, то побачимо так ось таку нестиковку. В 2016 році Армія США мала 2384 танків Abrams різних модифікацій в строю та "близько 3500" танків на зберіганні, ну і також – 447 танків в строю Корпусу морської піхоти В 2022 році – уже 2645 танків в строю і 3450 машин на зберіганні в Армії США, і жодного танка в строю КМП США. Виходить, що кількість танків на зберіганні лишалась незмінною "на папері" при збільшеній кількості стройових машин, іце як мінімум нонсенс.

Куди ж врешті «випарувались» чотири сотні танків зі строю КМП США, часткову відповідь тут також дає публікація Politico. Щоб поставити Польщі 116 вживаних M1 Abrams за контрактом від січня 2023 року, США використають саме ті машини, які були зняті з озброєння Корпусу морської піхоти.

M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army
Читайте також: Abrams має броню зі збідненим ураном, і це реально могло стримувати передачу цих танків ЗСУ