xcounter
#

Кількість розконсервованих РФ танків Т-54 та Т-55 більшає: головне питання - хто буде відновлювати

Т-54А під час транспортування на ремонтний завод
Т-54А під час транспортування на ремонтний завод
40545

Окрім самого факту, що РФ тягне зі звалищ танки 40-50-х років, вкрай важливим питанням є завод, на який вони прямують

У РФ знову помічено перекидання розконсервованих танків Т-54 та Т-55, які везуть залізницею. На нових фото - новий ешелон, як мінімум, з десятком машин.

Де саме зняте фото, на жаль невідомо, але до цього повідомлялось, що танки перевозять з баз зберігання на Далекому Сході та Хабаровського краю.

Читайте також: Як "посильні смерті" прикривають піхоту поблизу Бахмута та наскільки швидше за "Мста-С" розгортається CAESAR

Зокрема минулий ешелон рахувався з 1295-ої Центральної бази резерву та зберігання танків, яка знаходиться у Приморському краї.

Й головним питанням залишається куди саме везуть ці машини, тобто, який завод визначений для їх відновлення. І це дійсно важливіше ніж здається, бо загалом у РФ спеціалізованих "танкових" заводів не дуже багато - чотири. Ще два "ремонтних", без вказання спеціалізації, розпорядились відкрити у вересні, про успіхи відносно цього не чути.

Першим варіантом є 103-й бронетанковий ремонтний завод під Читою, який вже відновлює Т-62 зі значним відставанням від графіка та темпом у 7 машин за місяць замість 22-23 одиниць. Для заводу "нарізаний" трирічний план у 800 Т-62 які були законтрактовані у жовтні минулого року, але його пропускна спроможність не справляється з такою кількістю машин.

Т-62
Відновлення Т-62 на 103-у БТРЗ

Другий завод на захід - "Омсктрансмаш", який відповідає за модернізацію Т-80, зокрема й до рівня Т-80БВМ з 2019 року. Дуже цікавий кандидат з огляду на те, що має все оснащення для проведення ремонту танків Т-54 та Т-55, бо за часи СРСР виробляв їх масово з 1958 по 1978 - 12,8 тисячі, а з 1965 року взагалі був єдиним виробником цього танка.

Також його конструкторське бюро є "відповідальним" за модернізацію Т-55 й навіть просувало без жодного успіху різноманітні варіанти перетворення цієї машини.

Омсктрансмаш
Омсктрансмаш

Третій кандидат - "Уралвагонзавод" який у РФ є єдиним виробником нових танків взагалі. І мова йде не про тисячі машини, а про 20 танків на місяць. Й якщо Т-54 та Т-55 з'являться на його території - то це буде цікавим "дзвіночком", що у РФ ресурси з виробництва "аналоговнєтних" Т-90М "Прорыв" перекинуть на відновлення архаїчних машин.

Четвертий завод у РФ, який спеціалізується на танках - 61-й завод у Санкт-Петербурзі, який спеціалізується на Т-72 та Т-80, але колись ремонтував й Т-62, а також вихвалявся тим, що на базі Т-54/55 може випускати пожежні машини.

61 БТРЗ
61-ий БТРЗ

В теорії залишаються ще два заводи, які пообіцяли запустити у роботу - №71 в місті Рамєнскоє Московскої області, та №72 - в Каменськ-Шахтинський Ростовскої області. Але їх розподілення по спеціалізації поки є припущенням, зокрема Каменськ-Шахтинський знаходиться просто на кордоні з Україною, що логічно означає задачу саме ремонту пошкодженої бронетехніки. Фактично це майбутня тилова ремонтна база. Й тому логічніше виглядає варіант з тим, що відновленням машин може зайнятись завод під Москвою. Але поки, окрім назви, жодної інформації щодо заводу немає.

Таким чином будь-який варіант для відновлення Т-54 та Т-55 наразі виглядає сумнівним, бо це буде означати, що темпи відновлення, ремонту та модернізації Т-62, Т-72 та Т-80 будуть зменшенні, бо необхідно перенаправити свої ресурси. Аналогічний процес, якщо розконсервацією Т-54 та Т-55 накажуть займатися заводам, які спеціалізуються на ремонті БМП, САУ та БТРів, а це ще призведе до додаткових проблем із перепрофілюванням підприємства.

Звісно у багатьох може виникнути питання, як так вийшло, що на всю РФ всього чотири спеціалізованих танкових заводи. Тому цьому питанню, точніше як Кремль розпиляв радянську бронетанкову галузь - присвячено окремий матеріал.

Читайте також: Рашисти "знайшли", як збільшити виробництво ракет та БМП-3 - студентів та "зеків" на заводи, а працівників на фронт