xcounter
#

Румуни понад 30 років назад провели реальний бій Т-55 проти Т-72, і на такий результат не очікував ніхто

52471
Румунський Т-72А, архівне фото з відкритих джерел
Румунський Т-72А, архівне фото з відкритих джерел

Здається, що з огляду на характеристики результат мав бути очевидним, але "поправка" на рівень ситуаційної обізнаності та підготовку екіпажів може принести свої сюрпризи

Рашисти тягнуть на фронт свої Т-54/55, скоріш за все для ролі "мобільної вогневої точки". Але це не виключає варіант, що ці архаїчні танки окупантів можуть опинитись в прямому зіткненні з нашими Т-72 або іншими танками в строю ЗСУ. Але перебіг гіпотетичного бою між Т-72 і Т-55 насправді наперед не визначений, бо окрім характеристик танків свою роль також гратимуть рівень підготовки екіпажів та їх ситуаційна обізнаність.

Але для ілюстрації справедливо взяти танковий бій, який трапився між взводом Т-72А та взводом Т-55 румунської армії 24 грудня 1989 року під час заворушень та революції в Румунії, що привели до падіння режиму Чаушеску. Один Т-55 добився п’яти влучань 100-мм снарядами по Т-72А, вогню у відповідь не було, і тут характеристики обох танків не зіграли тої ролі, на яку слід було очікувати. Це - поки єдиний відомий нам випадок, коли Т-55 зійшовся у прямому бою проти Т-72, тому ми його і взялись аналізувати.

Читайте також: Як Т-55 ризикнули 20 років тому повоювати з британськими Challenger 2 і що з цього вийшло
Словенські M-55S зі складу 47-ої штурмової бригади ЗСУ, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Тому далі варто пояснити такий контекст. Т-72А в румунській армії часів "Варшавського договору" були "секретними" танками, усі 30 машин були зведені в окремий "секретний" танковий батальйон при "елітному" полку "Влад Цепеш".

Режим Чаушеску не потурбувався про достатній БК до своїх Т-72А, але натомість потурбувався, щоб цими танками керували екіпажі, виключно лояльні "партії та уряду". А переважна більшість румунських військових мали справу лише з Т-55 чи навіть стройовими Т-34-85.

Списані румунські Т-55 на зберіганні, фото ілюстративне, джерело - MApN

Під час революції в грудні 1989 року румунські військові отримали спочатку вказівку від режиму Чаушеску виконувати задачі в режимі "антитерористичної операції", зокрема знищувати "терористичні танки", захоплені повсталими громадянами, які начебто планували стріляти по військовим об’єктам. В свою чергу, противники режиму Чаушеску очікували, що СРСР точно відправить війська захищати свого сателіта, тому були впевнені, що танки росіян уже на їх території, і по ним треба стріляти.

Так в підсумку і вийшло, що екіпаж румунського Т-55 без тіні сумніву почав стріляти по румунському ж Т-72А, бо прийняв цей танк за "російський", і всадив по цій машині п’ять снарядів калібру 100-мм, з них 3 уламково-фугасні та 2 кумулятивні постріли БК-412 AP-HEAT. Були уражені антена та зовнішній паливний бак, ліва частина задньої бронеплити отримала вм’ятину, а два кумулятивні постріли влучили у моторне відділення.

Румунські Т-72 на зберіганні в Бухаресті, 2014 рік, фото - Victor Samartinean

У відповідь з Т-72 пострілів не було. Чому так сталось, й досі невідомо - чи то бойові снаряди не отримали, чи просто вирішили вийти з бою. А після серії з п'яти влучань екіпаж ураженого румунського Т-72А вижив та покинув машину. Через деякий час цей Т-72 вдалось відремонтувати та повернути в стрій.

Списаний румунський Т-55 на зберіганні, фото ілюстративне, джерело - MApN

З іншої сторони, Сили оборони України також мають для відсічі рашистам Т-55, точніше - отримані від Словенії модернізовані M-55S. І те що машини модернізовані має вкрай велике значення, бо у цьому танку 100-мм гармата замінена на 105-мм L7, яку поєднали з цифровою системою управління вогнем. Й зазначимо, що 105-мм підкаліберний бронебійний снаряд пробиває до 450-500 мм гомогенної броні (у найкращих сучасних боєприпасів показники становлять понад 550 мм). Водночас штатна Д-10Т2С танка Т-55 зі створеним вже у 70-х роках 3УБМ11 - до 300 мм.

Ці такі танки будуть використані для звільнення наших земель від російських окупантів. Тому і ймовірність сутички M-55S з ворожими Т-72 або іншими танками армії РФ виключати не варто.

Словенські M-55S зі складу 47-ої штурмової бригади ЗСУ, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому закопати танк, навіть Т-54 чи Т-62 та перетворити на ДОТ - це не так просто, як здається