xcounter
#

Чому закопати танк, навіть Т-54 чи Т-62 та перетворити на ДОТ - це не так просто, як здається

РФ має значний запас танків старих моделей, але їх відновлення все одно проблематичне
РФ має значний запас танків старих моделей, але їх відновлення все одно проблематичне
49352

Від того, що мотлох закопують, у нього не додаеться нових можливостей та не підвищується ефективність, особливо у випадку танків для яких це означає ще більше проблем

Стандартною мантрою для РФ, коли мова заходить про зняття зі зберігання архаїчних танків є те, що їх закопають й будуть використовувати, як вогневі точки. На перший погляд, нібито взагалі супер-рішення без жодних мінусів, бо зникає потреба обслуговувати двигун, за рахунок ґрунту збільшується захист, а над поверхнею землі стирчить лише башта.

Одразу згадується й досвід ще часів Другої світової, коли німці під час оборони Берліна закопували танки. І це пов'язано з тим, що рашистам дійсно важко знайти інші приклади, коли мова йде про Т-54, який з'явився ще до штурму Берліна. Але насправді у більшості випадків німці встановлювали спеціально виготовлені башти аналогічні до Pz.V Panther і це були серійні вироби під назвою Pantherturm. А випадки закопування самих танків стосувались машин, які вже втратили можливість рухатись й ремонт яких вже був неможливий.

Читайте також: Іспанці озвучили свої висновки про війну в Україні, і вони насправді доволі очевидні

Pantherturm
Pantherturm та дійсно закопаний Pz.V Panther

Тобто рішення закопати танки - це саме результат безвихіддя, бо танк, в першу чергу - це рухомий вогневий засіб високої потужності. Й головна особливість будь-якого танка - це поєднання руху та вогню, а закопати його, по суті, дорівнює рішенню зняти з нього гармату.

Т-54
Т-54 на марші

Більше того, екіпаж закопаного танка дуже швидко зустрінеться з "сюрпризами". Бо всі приводи башти та гармати живляться від двигуна. Без нього залишається лише ручне наведення, коли вся башта та гармата по вертикалі рухається завдяки мускульній силі оператора. Тобто штатна "чебурашка" вже працювати не буде і треба крутити важелі руками, що вже для цього танка є резервною системою.

чебурашка Т-54
Пульт керування вогнем Т-54

Стабілізатор гармати, який впливає на швидкість та точність наведення, також працювати не буде. А через те що мова йде про Т-54 чи Т-55, то про такі речі, як тепловізор чи хоча б нічний канал, лазерний далекомір чи балістичний обчислювач мова не йде. Навіть підсвітка прицілу буде горіти поки не сяде акумулятор, вентиляція також буде працювати рівно до цього ж моменту, хоча це ще можливо вирішити шляхом виносного генератора.

Прицільна сітка Т-54
Прицільна сітка Т-54

Зрештою щодо Т-54 та Т-55 ключовим питанням навіть у ролі ДОТа залишаються снаряди. Бо мова йде про 100-мм нарізну Д-10, яку створили для ПТ-САУ Су-100 з вимогою боротися з Pz.V Panther та Pz.VI Tiger. І до неї не підходять боєприпаси від гладкоствольної 100-мм МТ-12 "Рапира". Кількість та навіть більше якість боєприпасів для Д-10 викликає величезні питання.

Постіл 53-УБР-412Д для гармати Д-10 танка Т-54 та Т-55
Постіл 53-УБР-412Д для гармати Д-10 танка Т-54 та Т-55

Таким чином, якщо умовний Т-54 все ж таки закопати й перетворити на ДОТ, то він перетворюється лише на ціль із заздалегідь відомими координатами, обмеженим оглядом та величезними експлуатаційними проблемами. І його знищення навряд буде відрізнятися від наступної ситуації:

І це без урахування наявності ПТРК та протитанкових гранатометів, танків, високоточного озброєння, а просто за рахунок скида з квадрокоптера.

Також залишається ще один аспект, але йому присвячено вже окремий матеріал - це стрільба з танків із закритої позиції у ролі ерзац-САУ.

Читайте також: Як у РФ розпиляли ремонтні заводи й тепер не знають де відновлювати бронетехніку