xcounter
#

Іспанці озвучили свої висновки про війну в Україні, і вони насправді доволі очевидні

10254
Іспанці озвучили свої висновки про війну в Україні, і вони насправді доволі очевидні

В Іспані проаналізували, які висновки війни з України можна інтегрувати в контексті розвитку власного війська

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну продемонструвало реалії інтенсивної війни в XXI сторіччі й змусило низку країн по всьому світу задуматися над трансформацією власного війська та оборонно-промислових комплексів з урахуванням тих самих реалій – не виключенням стала й Іспанія, яка ще минулого року оголосила про збільшення оборонного бюджету майже на третину.

Як розповідає видання Infodefensa, іспанське оборонне відомство має окремих фахівців, які вивчають війну в Україні і те, як діють і наші Збройні Сили, і російське окупаційне військо, і з усього цього роблять власні висновки, які б можна було перенести на іспанське військо. Деталі про ці висновки розповів генерал-майор Педро Торреньо, що очолює відділ розвитку сил об’єднаного штабу, що входить до штабу оборони.

Читайте також: Eurofighter може отримати нове замовлення від Іспанії, але є одна важлива умова
Leopard 2E
Іспанський Leopard 2E

Передусім, аналізуючи війну в Україні, іспанці визнають таке – вона привернула увагу до "майже забутих проблем", які насправді типові для повномасштабної війни. Зокрема, в Іспанії говорять про такі речі, які насправді вже не раз звучали в інфопросторі – логістику, питання нарощування виробничих потужностей, підтримка необхідного рівня боєприпасів, лікування поранених, ротація військ та пов’язані з цим труднощі, бої в урбанізованих районах тощо.

Ще один доволі традиційний та типовий висновок – важливість наявності далекобійних високоточних САУ та ракетних систем у поєднанні з ефективною розвідкою цілей та швидким циклом прийняття рішень – іспанський генерал наголошує на "зобов’язанні розвиватися у напрямку взаємозв’язку між датчиками, центрами управління, та елементами, які виробляють ефекти [артилерійські системи тощо].

Згадують також і про засоби радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки, і тут головний висновок такий – потрібно постійно розвивати цей напрямок, щоб мати в ньому перевагу, але також й готуватися воювати з рівним противником, який буде заважати власними засобами РЕБ та РЕР.

Ще один висновок – про безпілотні літальні апарати, яких насправді має бути більше і всіх видів – від розвідувальних до ударних. Ну і, звичайно, паралельним пунктом – засоби протидії тим самим безпілотникам.

До речі, окрему увагу іспанці акцентують на інформаційній складовій, яка "внутрішньо дозволяє зберігати високий бойовий дух, а зовні – отримувати підтримку транснаціональних корпорацій". Загалом же відзначається, що у кіберпросторі "обидві сторони дуже активні та координують дії з іншими напрямками".

Загальні висновки з усього цього іспанський генерал відзначає наступні – що потрібно мати "збалансовані збройні сили", в яких поєднуватимуться якість та кількість (як приклад можна навести перевагу, яку надає далекобійна високоточна артилерія проти ворога, в якого перевага за кількістю систем, але який програє в точності та дальності), війська мають бути підготовлені та вмотивовані, а також наголошують на важливості координації з іншими державними органами.

Читайте також: У Іспанії завершилось навчання перших 10 екіпажів танків Leopard 2A4, через декілька днів вони будуть вже в Україні