xcounter
#

Іспанія збільшує військовий бюджет майже на третину та спрямовує гроші на авіацію та флот

1616
Мадрид цілком прагматично посилює ключові напрями
Мадрид цілком прагматично посилює ключові напрями

​Ще одна європейська країна НАТО прокидається від "летаргійного сну" колективної безпеки та збільшує витрати на оборону

Іспанія планує у наступному році збільшити витрати на "оборону" одразу на 26% у новому проекті бюджету на наступний рік закладено суму у 12,8 млрд євро, які підуть на посилення обороноздатності та активізацію ключових оборонних проектів.

Як повідомляє іспанське видання Larazon, планується збільшити витрати на авіацію та флот, а також матеріально-технічний базис загалом. Зокрема витрати на модернізацію наявного та створення нового озброєння витрати збільшуються на 72,1%, з 2,8 млрд до 4,9 млрд євро. А на розвиток "військової матеріальної частини" одразу на 126% з 0,7 млрд до 1,6 млрд євро.

Читайте також: Як знищення Кримського моста вплине на логістику та забезпечення армії РФ
армія іспанії

Загалом на озброєння планується виділити 6,5 млрд євро, які "є важливим інструментом посилення оборонно-промислового комплексу, а також стати рушійною силою економічного зростання та зайнятості", йдеться у поясненні до проекту бюджету. Також звісно в Іспанії згадали, що саме оборонні технології стають базисом для розвитку науки та техніки, що призводить до "примноження промислових активів".

Загалом кошти на озброєння розподілені по 32 програмам, в той час коли, у минулому році їх було 25. На першому місці стоїть цілий ряд авіаційних програм, зокрема:

  • модернізація та оновлення парку Eurofighter - 619,9 млн євро
  • участь у розробці винищувача шостого покоління FCAS - 525,3 млн євро
  • оновлення та модернізація парку вертольотів NH-90 у сухопутній та морській версії - 624,6 млн євро
  • три повітряні танкери Airbus A330 MRTT - 270 млрд євро
  • обслуговування та платежі за військово-транспортні A400M - 268,3 млн євро
  • закупівля чотирьох протичовнових патрульних літаків Airbus C295W
A400M
Також буде профінансована програма з модернізації вертольотів CH-47 Chinook

, нового БПЛА Sirtap

, модернізація ЗРК Patriot. Кошти також виділяються на заміну палубних Harrier

.

На другому місці - флот, який має отримати нові фрегати F-110, які мають замінити минулий проект F-80. Всього планується побудувати п'ять нових кораблів, а на 2023 рік фінансування виділено у розмірі 488,6 млн євро. Також ще 200 млн виділяється на підводні човни S-80, загалом Мадрид планує мати чотири цих субмарин, перша з яких має поповнити флот у 2023 році.

Кошти будуть спрямовані й на сухопутні війська, зокрема на танки Leopard 2, але найбільше буде витрачено на партію бойових машин Dragon. Контракт на 348 одиниць за 2,1 млрд євро був підписаний у 2020 році, а у 2023 році передбачено фінансування у розмірі 189,5 млн євро. Також оголошено, що програма передбачає виготовлення близько 1000 таких колісних БМП.

Читайте також: Дефіцит озброєння: загроза та тенденція в "оборонці" на десятиріччя, яка стає реальністю