xcounter
#

​Іспанія закуповує масштабну партію бойових машин Dragon на 2 млрд євро

1721
Dragon відноситься до класу колісних бойових машин
Dragon відноситься до класу колісних бойових машин

Колісна бойова машина Dragon, вагою понад 33 тонни, посилить збройні сили Іспанії

Армія Іспанії отримає масштабну партію з 348 колісних бойових машин Dragon, також відомих під назвою Piranha 5. Контракт загальною сумою у 2,1 млрд євро був підписаний урядом країни та Santa Bárbara Sistemas (іспанське відділення General Dynamics European Landsystems). Конструювання Dragon було здійснено американським оборонним гігантом General Dynamics.

За умовами договору бойові машини будуть поставлені декількома партіями до 2030 року у 13 різних конфігураціях. Надалі планується замовити ще 652 БМП Dragon, які мають стати основною бойовою машиною у збройних силах Іспанії.

Читайте також: Велика Британія може відмовитися від танків та БМП

Щодо класифікації машини, то Dragon зазначений, як Vehiculo de Combate sobre Ruedas, тобто, колісна бойова машина. Проте габарити, рівень бронювання та озброєння дозволяють говорити, скоріше, про колісну БМП, а не про БТР у звичному розумінні.

Зокрема, Dragon має вагу у 33 тонни та габарити: 8 м. у довжину, 2,99 м. у ширину, висота - 2,34 м. А бронювання відповідає рівню 4 стандарту НАТО STANAG 4569, з можливим підвищенням до 5 рівня.

VCR Dragon
VCR Dragon має вагу у 33 т. та високий рівень захисту

Тобто бойова машина має кругове бронювання проти важкого кулеметного калібру у 14,5-мм, захист від уламків 155-мм снаряду на відстані 25 метрів та має витримати вибух 10-кг фугасу. А у випадку встановлення додаткового бронювання у передній та боковій проекції Dragon вже буде захищений від 25-мм бронебійних снарядів.

У якості колісною формули обрано класичну 8х8 з гідропневматичною підвіскою. Попри вагу машина розганяється до 100 км/год завдяки 620-сильному дизелю DC 13 від Scania, який поєднаний з автоматичною трансмісією SW624. Окрім того, бойова машина оснащена додатковим силовим агрегатом потужністю 101 к.с.

VCR Dragon
VCR Dragon у варіанті з потужним бойовим модулем

Під час тестування Dragon був помічений у варіанті з кулеметним бойовим модулем, з автоматичною 30-мм гарматою та протитанковими ракетами, інженерно-саперний варіант, а також машина артилерійської розвідки.

Загалом, Dragon має замінити в армії Іспанії цілий ряд бойових машин: 6×6 Pegaso, 4×4 LMV, 4×4 RG-31, а також гусеничний M113, ставши єдиною машиною з відкритою архітектурою, що дозволить зекономити значні кошти на обслуговуванні та логістиці.

Читайте також: ​Італія замовила екзотичні B1 Centauro II: чи спрацює ставка на колісні танки