xcounter
#

Велика Британія може відмовитися від танків та БМП

2971
Rheinmetall показав свій варіант модернізації Challenger 2
Rheinmetall показав свій варіант модернізації Challenger 2

Британська армія може відмовитися від танків та БМП у рамках плану скорочення витрат і модернізації, в результаті якої вона надала б перевагу протидії кібервійні та іншим загрозам 21 сторіччя.

Так, британські основні бойові танки Challenger II й бойові машини піхоти Warrior знаходяться "під загрозою" через різке скорочення бюджету, яке очікується через кризу, пов’язану з коронавірусом.

Як коментує ситуацію джерело в британському уряді, "ми знаємо, що нам необхідно прийняти низку сміливих рішень, щоб належним чином захистити британську безпеку та збалансувати інтереси оборони для протистояння новим загрозам, з якими ми зіштовхуємося".

Ще близько року тому тодішня міністр оборони Великобританії Пенні Мордонт попереджала – вік армійських броньованих машин демонструє, що Великобританія значно відстає від інших країн без інвестиційної програми.

"Challenger 2 знаходиться на озброєнні без серйозних оновлень з 1998 року. протягом цього часу США, Німеччина і Данія здійснили два масштабних оновлення", – стверджувала Мордонт.

"Warrior – ще більш застаріла машина, вона на 20 років старша за ті, що мають наші ключові союзники. З моменту появи Warrior у 1987 році Сполучені Штати й Німеччина провели чотири масштабні модернізації, а Росія інвестувала в три нових варіанти", – зазначала тодішній міністр оборони Великобританії.

БМП Warrior
Бойова машина піхоти Warrior

Наразі Великобританія має на озброєнні 227 танків Challenger 2, а також близько 400 бойових машин піхоти Warrior.

Разом з тим, з думкою про те, що відмова від танків і БМП – суто стратегічний вибір – згодні далеко не всі: "Чорна діра в плані оборони сама не закриється – треба бути досить наївними, щоб повірити, що це суто функціональний вибір, а не фінансовий".

Як стверджують джерела зі сфери оборони, країну просто не будуть вважати надійним провідним союзником у рамках НАТО, якщо вона не зможе використовувати можливості ближнього бою: “Це ставить нас позаду таких країн, як Франція, Німеччина, Польща й Угорщина”.

Стверджується, що подальші перемовини про долю британських танків та БМП є частиною урядового огляду оборони, який має завершитися приблизно в листопаді 2020 року.

Читайте також: Ганьба "танкового біатлону" під Москвою: феєричні промахи кращих танкових екіпажів при стрільбі керованими ракетами