xcounter
#

У Іспанії завершилось навчання перших 10 екіпажів танків Leopard 2A4, через декілька днів вони будуть вже в Україні

4379
Leopard 2A4 (ілюстративне фото)
Leopard 2A4 (ілюстративне фото)

Навчання тривало лише чотири тижні завдяки тому, що українські бійці вже мали значний бойовий досвід і тренування були зосереджені на найголовнішому

Іспанія паралельно із Німеччиною та Польщею проводила навчання українських танкістів для опанування ними Leopard 2A4. Ці навчання стартували 16 лютого та завершились сьогодні 13 березня й проходили у навчальному центрі у Толедо.

За інформацією Infodefensa загалом було підготовлено 40 членів екіпажів (штатна чисельність на 10 танків) та 15 фахівців з технічного обслуговування. Всі бійці вже мали реальний бойовий досвід, тому навчання вдалось вкласти у доволі стислий термін та зосередити його на реальних аспектах використання Leopard 2A4 та його обслуговування.

Читайте також: Індія замовляє спільні з РФ протикорабельні ракети BrahMos на 2,5 млрд доларів

Окрема увага була приділена відпрацюванню використання машин у складі підрозділів, а також обслуговуванню машини та її поточного ремонту. Також зазначено, що до України підготовлені бійці мають відбути вже 15 березня.

Варто зазначити, що Іспанія збільшила кількість машин до 10 одиниць, хоча спочатку мова йшла про 4-6. Важливим елементом підтримки Мадрида було те, що країна взяла на себе весь комплекс завдань з реалізації передачі танків. Окрім навчання було проведено й відновлювальний ремонт Leopard 2A4, які були зняті зі зберігання, на потужностях підприємства Santa Bárbara Sistemas (входить у General Dynamics Land Systems).

Водночас під питанням залишаються строки передачі самих танків й чи синхронізовані вони зі завершенням навчання. Справа в тому, що раніше оголошений термін готовності машин - кінець березня. При цьому, коли цей строк озвучувався, мова йшла ще про шість танків. Водночас аналогічна процедура із відновлення машин проходила й у Польщі, яка вже передала перші Leopard 2A4 до України.

Тому, можливо зробити обережне припущення, що реальні строки формування перших танкових батальйонів на Leopard 2A4 у Збройних Силах України будуть коротшими ніж очікувалось.

Читайте також: Несподівані підводні камені рашиського шушпанцера: навіть у РФ вкрай скептично оцінили поєднання МТ-ЛБ та 2М-3​