xcounter
#

Індія замовляє спільні з РФ протикорабельні ракети BrahMos на 2,5 млрд доларів

3440
BrahMos
BrahMos

Протикорабельна ракета BrahMos є версією П-800 "Оникс" та виробляється на спільному індійсько-російському підприємстві

Попри санкції за співпрацю з РФ Індія продовжує активно закуповувати російську зброю. Військово-морські сили країни найближчим часом мають оформити замовлення загальною вартістю 2,5 млрд доларів на надзвукові протикорабельні ракети BrahMos.

Загалом мова йде про нове замовлення на 200 ракет, які виробляються спільно з РФ на території Індії та є версією російської ракети П-800 "Оникс", яку РФ активно використовує для ударів по Україні, зокрема по цивільній інфраструктурі в Одесі, Миколаєві, Очакові та інших приморських міст. Інформацію про те, що контракт невдовзі буде укладений, з опорою на власні джерела в індійському оборонному відомстві, опублікувало Times of India.

Читайте також: У США б’ють на сполох через ступінь готовності десантних кораблів, бо 2023 рік може стати антирекордним

Також зазначається, що мова йде про версію ракети зі збільшеною дальністю польоту до 400 км, тоді як раніше цей параметр становив 290 км. А загалом BrahMos будуть використані для озброєння, як кораблів, так й берегових комплексів.

BrahMos
BrahMos

У самій ракеті продовжується міститись доля російських комплектуючих, хоча Індія декларує поетапне збільшення частки локалізації. Більше того, через те, що підприємство BrahMos є спільним підприємством з РФ, Москва отримає від цього контракту свою частку прибутку.

Більше того, продовження виробництва ракет BrahMos може бути доволі зручним шляхом отримання критичних компонентів РФ для виробництва власного озброєння. А також все стало засобом обходу санкцій на продаж озброєння. Наприклад, у березні минулого року цю ракету замовили Філіппіни. А у самій компанії планують отримати експортні замовлення ще на 2,5-3 млрд доларів.

П-800
П-800 "Оникс"

Нагадаємо, що спільне підприємство було створене ще у 1998 році та фактично витягнуло розробку П-800 на яку не вистачало коштів. Перше замовлення BrahMos отримав у 2011 році, збирання ракет здійснюється у BrahMos Aerospace у Гайдарабаді та в Оренбурзі на "ПО "Стрела".

Також необхідно нагадати, що Індія продовжує замовляти у РФ озброєння, зокрема очікує на фрегат Tushil, проекту 11356. Отримує зенітні-ракетні комплекси С-400 та продовжує розгортання виробництва АК-203, знову ж таки - на спільному з РФ підприємстві.

Читайте також: Світовий ринок зброї: Україна - один з найбільших імпортерів у 2022, а РФ здає позиції у експорті