xcounter
#

У США б’ють на сполох через ступінь готовності десантних кораблів, бо 2023 рік може стати антирекордним

44369
У США б’ють на сполох через ступінь готовності десантних кораблів, бо 2023 рік може стати антирекордним

Попередній антирекорд був у 2015 році, коли середній рівень готовності десантного флоту становив 39%

У ВМФ США занепокоєні дуже низькою готовністю американського флоту десантних кораблів – як розповідає видання Defense One, на цій проблемі акцентує комендант Корпусу морської піхоти США генерал Девід Бергер.

"Прокинувся сьогодні зранку, перевірив, який ступінь готовності. Це 32%. Ми не можемо з цим жити. Ми не можемо жити з 32% ступенем готовності. І за останні десятиліття він становить менш як 50%", – відзначив Бергер під час одного з заходів, що був організований Amphibious Warship Industrial Base Coalition.

Читайте також: Новітній есмінець DDG(X)​ не має повторити "ганебних помилок минулого", кажуть у США

Як відзначає прессекретар Бергера майор Джошуа Ларсон, загалом протягом останніх десяти років середній рівень готовності десантного флоту становив близько 46%, водночас рекордно низьким був показник 2015 року, який становив всього 39%. Для порівняння, у 2012 році ця цифра сягала 55%, а в 2022 в середньому 45%.

УДК USS Kearsarge (LHD 3) типу WASP
На задньому плані – УДК USS Kearsarge (LHD 3) типу WASP

Також у виданні зауважують таке – хоча й показник у 32% відображає буквально ситуацію станом на "сьогодні", але якщо ця ситуація не зміниться, то 2023 рік може стати рекордним за негативним показником готовності десантних кораблів.

Так, протягом останніх 13 місяців флот двічі не міг розгорнути свої десантні кораблі для термінових місій. Вперше – у лютому 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Вдруге – минулого місяця, коли морпіхам не вистачило кораблів, щоб відправитися на допомогу постраждалим під час землетрусу в Туреччині та Сирії.

Наразі оперативна готовність кораблів флоту США є "найбільшою проблемою", говорить старший співробітник Інституту Гудзона Браян Кларк: "У вас є надводні кораблі, які не можуть вчасно потрапити на верф чи ж вчасно вийти через відсутність сухих доків. Крім того, є кораблі, які надто довго обслуговуються, тому що нові кораблі виходять складнішими і зрештою також виявляється, що вони знаходяться у гіршому стані".

USS Rushmore (LSD 47)
Десантний корабель-док USS Rushmore (LSD 47). Фото: ВМС США

Водночас щодо десантних кораблів, то Бергер говорить таке: "короткострокова" відповідь на проблему полягає в тому, щоб не виводити з експлуатації 30-річні кораблі. На його думку, флот десантних кораблів має бути "поєднанням старого і нового", а виведення з експлуатації без наявності заміни "на руках" насправді дуже небезпечне. Загалом Бергер відзначає, що флот США має амбітну мету досягти 80% готовності своїх кораблів, але для цього треба пройти досить "довгий шлях".

Читайте також: У РФ вивели зі складу флоту підводний крейсер, який ледь не нашпигували сотнями "Калібрів"