xcounter
#

Новітній есмінець DDG(X)​ не має повторити "ганебних помилок минулого", кажуть у США

16320
Есмінець типу Zumwalt, фото ілюстративне
Есмінець типу Zumwalt, фото ілюстративне

У США працюють над есмінцем нового покоління DDG(X)

США працюють над створенням нових есмінців, які в майбутньому мають стати основою їхнього флоту, і ВМС країни, як розповідає видання Defense News, схоже, засвоїли уроки зі свого попереднього досвіду, коли вони намагалися "впхнути занадто багато нових технологій на військові кораблі та пришвидшували їхнє виробництво.

Так, наразі у США хочуть сповільнити проєктування та закупівлю своїх есмінців наступного покоління DDG(X), щоб забезпечити "зрілість нових технологій", зокрема потужних лазерів та гіперзвукових ракет.

Читайте також: Флот США протягом 2021 року отримав уже три есмінці типу Arleigh Burke

Як каже адмірал Майкл Гілдей, командувач військово-морськими операціями, флот США на своєму досвіді переконався, що коли справи "йдуть надто швидко, ми робимо великі помилки". Адмірал натомість пропонує не забігати наперед і бути більш поміркованими.

LCS Coronado вмс сша корабель
LCS Coronado, фото ВМС США

Так, наприклад, у виданні згадують, як у 2022 році у США вивели з експлуатації прибережний бойовий корабель Coronado, який потрапив на бойову службу менш як дев’ять років тому, проблеми зі зброєю для своїх есмінців Zumwalt, а також додаткові витрати на авіаносець USS Gerald R. Ford за понад 13 млрд доларів.

USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford, фото ілюстративне

Щодо нового DDG(X), то наразі з метою зниження ризиків проводяться додаткові наземні випробування, а радар для корабля позичать в інших есмінців. Крім того, як зауважує представник помічника міністра ВМФ США з досліджень, розробок та закупівель, наразі ведеться робота з кораблебудівельниками та проектувальниками з питань уточнення проекту, витрат, постачань тощо.

Водночас будуть працювати і над тим, щоб корабель мав нові технології, зокрема гіперзвукові ракети, які також має отримати й новітній американський стелс-есмінець Zumwalt. Разом з тим, як зауважує оборонний аналітик Метт Керіс, ВМФ спробує інтегрувати "потенційно революційні можливості з мінімальним ризиком", і цей урок має бути засвоєний з "довгого списку ганебних програм закупівель ВМФ".

DDG(X)
Концепція есмінця DDG(X), фото ілюстративне

Такі тези звучать в контексті того, що наразі є побоювання стосовно повторення минулих помилок, оскільки нові керівники ВМФ курують одразу низку програм і тоді флот може потрапити в історію, коли "нові персонажі зроблять аналогічні помилки" – окремо знову наголошують на історії з тими ж проблемними Littoral Combat Ship (LCS), масштабної та дорогої програми прибережних кораблів, які мали низку проблем, зокрема і з двигунами.

Загалом питання нових проектів ускладнюється тим, що ВМФ США наразі фактично "жонглює" низкою програм, як от новий есмінець, нова ударна субмарина, а також заміна винищувача F/A-18 Super Hornet.

F/A-18E/F Super Hornet
F/A-18E/F Super Hornet. Фото: US DoD

Водночас адміністрація Байдена наразі не планує аж надто збільшувати бюджет служби – новини не дуже втішні, бо тільки дослідження та розробки для цих проектів обійдуться додатково у 10-20 млрд доларів при бюджеті служби у 220 млрд доларів.

Читайте також: ​Революційний стелс-есмінець Zumwalt увійшов до бойового складу флоту США