xcounter
#

Кінець епохи F/A-18: Boeing оголосила рік зупинення виробництва легендарного палубного винищувача

F/A-18E/F Super Hornet (всі фото: DoD US)
F/A-18E/F Super Hornet (всі фото: DoD US)
8010

Завершення виробництва F/A-18 означає перехід літака у зону завершення життєвого циклу, хоча навіть у США його будуть продовжувати модернізувати щонайменше до 2030 року

Американський авіагігант Boeing повідомив, що виробництво палубного багатоцільового винищувача F/A-18 добігає кінця. Останній з цих літаків буде побудований наприкінці 2025 року і він більше не буде вироблятися.

Єдина умова відкладення цього терміну - можливе замовлення цієї машини Індією, для якої вибір F/A-18E/F Super Hornet для свого другого авіаносця INS Vikrant, але Делі цілком може обрати французький Rafale, а РФ просуває свій МиГ-29К.

F/A-18 Super Hornet

Таким чином, останній F/A-18, як мінімум для військово-морських сил США, підніметься у повітря вже у 2025 році, а далі життєвий цикл машини буде лише підтримуватись ремонтом та модернізаціями, поки остаточно місце цього літака займе F-35, чи вже нова палубна машина.

Зокрема у планах Boeing здійснити модернізацію всіх F/A-18 до варіанта Block III, а також оновити всі машини РЕБ та протидії ППО EA-18G Growler. Ця програма буде діяти ще мінімум до 2030 року. І звісно ці машини будуть літати й після 2030 року, але поступово ці машини будуть виводитись з експлуатації, "звільняючи" небо для новіших літаків.

F/A-18 Super Hornet
F/A-18 Super Hornet ВМС США

Водночас у компанії вже планують перепрофілювання виробничих потужностей, які мають зосередитись на виробництві БПЛА-заправників MQ-25 Stingray, виробництві учбово-тренувального літака T-7A Red Hawk, оновленогоF-15EX Eagle II, а також компонентів крила цивільного Boeing-777.

Також це рішення вочевидь вплине й на потенційних закордонних операторів F/A-18, які цілком розуміють, що тепер літак точно почав заходити у зону завершення глобального життєвого циклу.

Але F/A-18 у будь-якому випадку став одним з символів американської палубної авіації, здійснивши свій перший політ ще у 1978 році та глобально оновившись до версії F/A-18E/F Super Hornet у 1995 році.

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet Корпусу морської піхоти США

Загалом було вироблено понад 2000 F/A-18 всіх версій, які експлуатувались та продовжують перебувати у строю, окрім США, семи країн (Австралія, Канада, Фінляндія, Кувейт, Малайзія, Швейцарія та Іспанія) де попри палубне призначення відігравав роль літака наземного базування. Більшість з цих країн вже замінює його на F-35.

Blue Angeles
F/A-18 пілотажної групи Blue Angeles
Читайте також: У НАТО повідомили про реальну загрозу постачання Китаєм зброї до РФ