xcounter
#

​БПЛА-заправники MQ-25 Stingray вже незабаром заправлятимуть американські винищувачі

1536
​БПЛА-заправники MQ-25 Stingray вже незабаром заправлятимуть американські винищувачі

Прототип палубного безпілотного літального апарату-заправника MQ-25 Stingray з встановленим заправним обладнанням почав льотні випробування

Як повідомляє концерн Boeing, перші льотні випробування MQ-25 з встановленим під крилом паливним баком були проведені спільно із ВМС США.

На оприлюдненому пресс-службою Boeing офіційному відео показано політ безпілотника з встановленим заправним обладнанням. В ході випробувань тривалістю два з половиною години дрон показав можливість стабільного польоту.

Читайте також: В ЗСУ провели масштабну перевірку всіх БПЛА та станцій РЕБ: результати та висновки

Під крилом MQ-25 встановили такий самий бак фірми Cobham, який використовують на палубних винищувачах F/A-18, змушених наразі брати на себе функції заправників морської авіації. У польоті перевірялася аеродинаміка нового безпілотника за різних умов. Оператори-випробувачі Boeing управляли апаратом MQ-25 з наземної станції.

"Цей політ – необхідний і великий крок у процесі оцінки того, як MQ-25 виконуватиме основну місію – дозаправлення в повітрі, – зазначив керівник програми безпілотної авіації ВМС США капітан Чад Рід. – Такі випробування іноді приносять нові цінні ідеї, які маємо відпрацювати, перш ніж почнемо тестування MQ-25 на борту авіаносця".

БПЛА-заправник MQ-25 Stingray, Boeing,  Defense Express

В подальших планах Boeing – продовжувати польоти з метою оцінювання аеродинаміки безпілотника й сумісності його із заправним обладнанням. Графіком виконання робіт передбачено, що наприкінці 2021 року безпілотник-заправник уперше здійснить зліт за допомогою катапульти й посадку за допомогою аерофінішера (пристрій гальмування літаків) на наземному комплексі, а випробування на борту авіаносця пройдуть у 2022-2023 роках.

Про те, що безпілотник-заправник MQ-25 Stingray отримав заправне обладнання, повідомлялося наприкінці липня ц.р. Фахівці компанії Boeing встановили підвісний контейнер з системою "шланг-конус" на пілоні під лівою консоллю крила. Після цього безпілотник приступив до проходження наземних випробувань. Тоді ж в концерні повідомили, що перші льотні випробування почнуться восени цього року.

На першому етапі льотних випробувань передбачалося перевірити вплив підвісного контейнера на аеродинамічні і маневрені характеристики безпілотника, після чого провести випробування з дозаправкою інших літаків.

У 2018 році Boeing виграв контракт на 805 млн. доларів США, що передбачає виробництво перших чотирьох примірників MQ-25A. 2 квітня 2020 року ВМС США уклали з Boeing додатковий контракт на поставку ще 3 безпілотників MQ-25A. Всі вони будуть використовуватися в демонстраційних і оціночних випробуваннях.

БПЛА-заправник MQ-25 Stingray, Boeing,  Defense Express

Планується досягти початкової операційної боєготовності MQ-25A до 2024 року. Якщо можливості дронів задовольнять ВМС США, то Boeing може розраховувати на подальші контракти, оскільки всього для флоту планується закупити 72 безпілотника, а загальна вартість програми оцінюється в $ 13 млрд.

Відомо, що для дозаправки палубних винищувачів ВМС США використовують модифіковані винищувачі F / A-18E / F Super Hornet (20-30% від загального числа літаків). Поява в складі авіакрила MQ-25A Stingray дозволить використовувати бойові літаки за прямим призначенням. При цьому безпілотні апарати зможуть перевозити більше пального, ніж винищувачі у підвісних паливних баках. Дрон зможе дозаправляти винищувачі F-35 Lightning II, F / A-18 Super Hornet і EA-18G Growler.

БПЛА-заправник MQ-25 Stingray, Boeing,  Defense Express
Еволюція крила палубної авіації військово-морського флоту США до 2030 року

Новий БПЛА для потреб ВМС США розробляється в рамках програми UCLASS (unmanned carrier launched airborne surveillance and strike). Спочатку командування ВМС планувало прийняти на озброєння безпілотний стелс-бомбардувальник, який міг би завдавати бомбових ударів, залишаючись непомітним для засобів ППО. Проект отримав назву RAQ-25, але пізніше був перейменований в MQ-25 Stingray і перепрофільований в безпілотний паливозаправник.

Апарат MQ-25 виконаний за класичною літаковою схемою з трапецієподібним у перетині фюзеляжем і крилом нормальної стрілоподібності. Кілі БПЛА мають великі кути нахилу, завдяки чому в польоті вони, ймовірно, зможуть виконувати і роль горизонтальних стабілізаторів. Планується, що MQ-25 зможе заправити бойовий літак 6,4 тоннами палива на віддаленні від авіаносця не менше ніж на 500 миль (926 км).

БПЛА-заправник MQ-25 Stingray, Boeing,  Defense Express
Читайте також: Мультикоптери на полі бою – іграшка чи бойове знаряддя?