xcounter
#

Флот США протягом 2021 року отримав уже три есмінці типу Arleigh Burke

2502
Есмінець Frank E. Petersen (DDG 121) під час ходових випробувань, фото з відкритих джерел
Есмінець Frank E. Petersen (DDG 121) під час ходових випробувань, фото з відкритих джерел

ВМС США зберігають за собою двократну перевагу в кораблях типу "есмінець" над військово-морськими силами Китаю

Американська кораблебудівна компанія Huntington Ingalls Industries 30 листопада 2021 року передала військово-морським силам США новий есмінець Frank E. Petersen (DDG 121), що належить до типу Arleigh Burke. Таким чином, американський флот має уже 71 есмінець типу Arleigh Burke. Про це йдеться в публікації порталу Navy Recognition.

Есмінець Frank E. Petersen (DDG 121) під час церемонії передачі до складу ВМС США, фото з відкритих джерел

Загалом, протягом 2021 року ВМС США отримали уже три нові есмінці Arleigh Burke.

Читайте також: США перейшли до "канібалізму запчастин", щоб ввести в стрій авіаносець USS Gerald R. Ford

На початку березня 2021 року стало відомо, що американський флот готується прийняти 69-ий корабель цього типу, що отримав назву USS Daniel Inouye. На початку жовтня цього року до складу ВМС США було включено 70-ий есмінець цього типу - USS Carl M. Levin (DDG 120).

Есмінець Frank E. Petersen (DDG 121) під час побудови на стапелі, фото з відкритих джерел

Схоже, що з наступного року американським корабелам буде складніше утримувати темпи будівництва кораблів типу "есмінець".

За поточними планами, ВМС США у 2022 році мають отримати лише один есмінець - USS John Basilone (DDG-122), у 2023 році – два кораблі, USS Jack H. Lucas (DDG-125) та USS Patrick Gallagher (DDG-127), у 2024 році – знову три есмінеці, USS Lenah Sutcliffe Higbee (DDG-123), USS Harvey C. Barnum Jr. (DDG-124) та USS Louis H. Wilson Jr. (DDG-126).

Есмінець Frank E. Petersen (DDG 121) перед спуском на воду, фото з відкритих джерел

Втім, навіть попри таке можливе "просідання в темпах", ВМС США зберігатимуть як мінімум двократну перевагу в чисельності кораблів типу "есмінець" над своїм головним противником – флотом комуністичного Китаю.

Відомо, що зараз флот КНР має максимум 20 есмінців Type 052 та 4 есмінці (фактично ракетні крейсери) Type 055.

Офіційно - есмінець, фактично - ракетний крейсер проекту Type 055 ВМС Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про співвідношення кораблів типу "есмінець" в складі ВМС США та ВМФ РФ – за великим рахунком, говорити нічого. За даними з відкритих джерел, наприкінці листопада 2021 року командування ВМФ РФ прийняло рішення вивести із складу Тихоокеанського флоту есмінець "Быстрый" проекту 956.

І таким чином, в строю російських ВМС залишився тільки один корабель типу "есмінець" - "Адмирал Ушаков", що входить до складу Північного флоту ВМФ РФ.

Есмінець Тихоокеанського флоту РФ "Быстрый" в 2019 році, зараз цей корабель готується до відправки на утилізацію, фото з відкритих джерел
Читайте також: Усі катери ВМС України типу "Гюрза" та "Кентавр" планують озброїти новими ракетами Brimstone Sea Spear від MBDA