xcounter
#

Стало відомо, чим озброять і коли поставлять патрульні катери ОСЕА FPB 98 MK1 для ДПСУ

6271
Корпуси перших патрульних катерів OCEA FPB98MKI для морської охорони ДПСУ / Фото: МВС України
Корпуси перших патрульних катерів OCEA FPB98MKI для морської охорони ДПСУ / Фото: МВС України

П’ять таких човнів для Морської охорони буде побудовано в Україні СП "Нібулон". При цьому фактичний строк постачання виявився на рік пізніше, аніж анонсувалось раніше

Військова частина 1485 Державної прикордонної служби України замовила в ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" (входить до складу ДК "Укроборонпром") послугу з розроблення проектної документації на монтаж кулемета ДШКМ, на новозбудовані кораблі морської охорони спеціального призначення типу ОСЕА FPB 98 Mk.1.

Контракт, за даними оприлюдненими на майданчику Prozorro, було підписано 22 листопада цього року з терміном виконання до 20 грудня 2021 року.

Читайте також: 136,5 млн євро за 20 патрульних катерів для МВС: скільки це Bayraktar TB2, БТР-4 чи "Оплотів"
ДПЦК ОСЕА FPB 98 Mk.1
Контракт між ДПЦК та ДПСУ було підписано 22 листопада 2021 року

В договорі зазначається, що Державна прикордонна служба України замовила кораблі морської охорони спеціального призначення ОСЕА FPB 98 Mk.1 на яких відсутнє озброєння. При цьому проектом передбачена тумба для встановлення кулемету 12,7 мм ДШКМ. З метою розробки проектної документації на монтаж зброї на човни у фахівців ДПЦК власне й замовили послугу вартістю 49 950 гривень.

ДШКМ Маяк
Кулемети ДШКМ та КТ-7,62 від АТ "Завод "Маяк"

При цьому вказується, що тумба для кулемета встановлена на "кормовій платформі надбудови корабля", а сам кулемет буде зберігатися на катері в окремо обладнаному приміщенні.

ДПЦК ОСЕА FPB 98 Mk.1
Фрагмент контракту між ДПСУ та ДПЦК де вказується, що нові катери не мають озброєння

Варто зауважити, що під час виставки "Зброя та Безпека-2021" було представлено макет майбутнього катера ОСЕА FPB 98 Mk.1 Морської охорони на якому, окрім кормового кулемета (ймовірно це і є той самий ДШКМ на тумбі), був і "головний калібр" у передній частині човна.

OCEA FPB-98 Mk.1
На макеті зі "Зброя та Безпека-2021" видно кормовий кулемет (ймовірно той самий ДШКМ), а ось доля носової артустановки наразі незрозуміла / Фото: Oleksandr Naumenko

Носова установка, зображена на макеті, дещо схожа на Bushmaster II Mk44 калібром 30 мм (подібне озброєння розглядалося й для оснащення катерів "Айленд" ВМСУ). Також відомо, що аналогічні французьки катери для Алжиру були озброєні 30-мм артилерійською установкою DS30B. Однак тоді не зрозуміло, чому в дописі до контракту вказується, що "озброєння на кораблях відсутнє".

OCEA FPB-98 Mk.1
Аналогічні патрульні катери OCEA FPB-98 Mk.1 для Алжиру, що були побудовані наприкінці 2018 року в якості "головного калібру" мали 30-мм артустановку DS30B

При цьому, під час проходження тієї ж "Зброя та Безпека" у червні цього року на "Нібулоні" стверджували, що не знають яке озброєння буде встановлено на катери.

"Це питання (озброєння), наскільки мені відомо, ще вирішується і буде прийняте рішення після того, як вже буде перший катер. Наскільки я знаю, є різні варіанти, сучасні варіанти з декількох країн, тому я думаю, що торги продовжуються і я впевнений, що цей катер буде мати також і сучасну зброю", - повідомив голова наглядової ради компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський.

М-110 катер Айленд
Основне озброєння українських катерів типу "Айленд" наразі представлено 25-мм радянськими автоматичними гарматами М-110 з ручним керуванням, розробленими чи не за часів другої світової війни

Ще однією новиною, яка стосується майбутнього поповнення корабельного складу української Морської охорони, стало підписання контракту між французькою суднобудівною компанією ОСЕА та українською компанією СП "Нібулон" (до складу якої належить й суднобудівно-судноремонтний завод "Нібулон" в Миколаєві), яке відбулося 30 листопада цього року.

OCEA FPB-98 Mk.1
Підписання контракту між "Нібулон" та OCEA 30 листопада 2021 року проходило в онлайн-режимі

З української сторони договір підписав заступник генерального директора з економіки ТОВ СП "Нібулон" Богдан Музика, а з французької - директор ОСЕА із питань закупівель Гонзак Деланой.

OCEA FPB-98 Mk.1
Підписання контракту між "Нібулон" та OCEA щодо будівництва в Україні п'яти катерів FPB 98 Mk.1

Представник ОСЕА привітав усіх, хто брав участь у підготовці цієї угоди, й зазначив, що сьогодні не лише день підписання документу, а й офіційний початок будівництва суден в Україні. Очікується, що всі п'ять катерів будуть спущені на воду з Миколаївського заводу до кінця 2023 року (у червні цього року повідомлялося, що за планом всі п’ять корпусів на "Нібулоні" будуть побудовані впродовж 2022 року, - прим. ДЕ).

OCEA FPB-98 Mk.1
Корпуси перших патрульних катерів OCEA FPB98MKI для морської охорони ДПСУ / Фото: МВС України

Також на цій церемонії було вточнено, що перший з катерів, які будуються у Франції буде спущено на воду вже 9 грудня цього року (це вже друге перенесення терміну - у червні цього року повідомлялося що спуск відбудеться у жовтні, а місяць тому обіцяли, що у листопаді, - прим. ДЕ), а його передача відбудеться в Одесі. У січні 2022 року екіпаж судна пройде спеціальну перепідготовку із французькими спеціалістами.

OCEA FPB-98 Mk.1
Макет патрульного катера OCEA FPB 98 Mk.1 для Морської охорони на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: Oleksandr Naumenko

Нагадаємо, вартість контракту з будівництва 20 катерів ОСЕА FPB 98 Mk.1 становить 136,5 млн євро, а вперше про вибір французької сторони для будівництва п’яти локалізованих човнів на користь СП "Нібулон" було повідомлено у червні минулого року.

Читайте також: Нові "Айленди" ВМСУ почали ходові випробування (фото)