xcounter
#

Перший патрульний катер для Морської охорони ДПСУ буде готовий до кінця 2021 року

6439
Макет патрульного катера OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: "Донбасс Реалии"
Макет патрульного катера OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: "Донбасс Реалии"

Наразі в будівництві у Франції знаходиться п’ять нових човнів для українських прикордонників

Відповідну інформацію повідомив в інтерв’ю "Донбасс Реалии" голова наглядової ради компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський.

"Два корпуси вже готові. На наступному тижні буде готовий до передачі українській стороні третій корпус. Закладено ще два корпуси", - розповів він журналістам під час виставки "Зброя та Безпека-2021".

Читайте також: Почався доковий ремонт навчального корабля ВМСУ "Нова Каховка" та корабля Морської охорони "Крим" (фото)
Голова наглядової ради компанії
Голова наглядової ради компанії "Нібулон" Андрій Вадатурський на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: "Донбасс Реалии"

Також він відзначив, що "повністю перший катер буде готовий і переданий Україні до кінця цього року".

Варто додати, що мова йде про катери, які наразі будуються на виробничих потужностях компанії OCEA у Франції. Водночас під час виставки, Андрій Вадатурський також повідомив, що будівництво першого з п’яти "українських" катерів почнеться на "Нібулоні" у лютому наступного року. За планами всі п’ять корпусів будуть побудовані впродовж 2022 року.

Стенд компаній
Стенд компаній "Нібулон" та OCEA на виставці "Зброя та Безпека-2021"

А ось стосовно озброєння майбутніх охоронців українського морського кордону рішення поки що не прийняте.

Патрульні катери проекту OCEA FPB 98 MKI для деяких країн взагалі не мали великокаліберного озброєння, як цей човен Берегової охорони Республіки Суринам P201
Патрульні катери проекту OCEA FPB 98 MKI для деяких країн взагалі не мали великокаліберного озброєння, як цей човен Берегової охорони Республіки Суринам P201 / Фото: OCEA

"Я не можу коментувати питання щодо озброєння, тому що це питання, наскільки мені відомо, ще вирішується і буде прийняте рішення після того, як вже буде перший катер. Наскільки я знаю, є різні варіанти, сучасні варіанти з декількох країн, тому я думаю, що торги продовжуються і я впевнений, що цей катер буде мати також і сучасну зброю", - зазначив представник "Нібулону".

Рекламний плакат компанії OCEA на виставці
Рекламний плакат компанії OCEA на виставці "Зброя та Безпека-2021" / Фото: Мілітарний

Нагадаємо, контракт з французькою компанією OCEA щодо будівництва 20 нових алюмінієвих катерів FPB 98 MKI для Морської охорони ДПСУ на суму у 136,505 млн євро було підписано у липні 2020 року.

Корпуси перших OCEA FPB 98 MKI для ДПСУ у грудні 2020 року
Корпуси перших OCEA FPB 98 MKI для ДПСУ у грудні 2020 року / Фото: Арсен Аваков

Цьому передувало укладення Рамкового договору щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України між Урядом України та Урядом Французької Республіки від 19 листопада 2019 року.

Корпус патрульного катеру OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони ДПСУ
Корпус патрульного катеру OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони ДПСУ / Фото: Арсен Аваков

Перші 15 патрульних катерів мають побудувати у Франції, а ще п’ять човнів на суднобудівному Заводі "Нібулон" в Миколаєві.

Читайте також: Міноборони додало деталі: контракт на ракетні катери обіцяють підписати в серпні цього року