xcounter
#

США перейшли до "канібалізму запчастин", щоб ввести в стрій авіаносець USS Gerald R. Ford

3352
Новітній авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел
Новітній авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел

Причина прозаїчна – американські військові начебто не передбачили регулярне постачання запчастин для новітнього "плавучого аеродрому" вартістю 13 мільярдів доларів

Військово-морські сили США були вимушені вдатись до часткового "канібалізму запчастин", аби прискорити введення у стрій новітнього авіаносця USS Gerald R. Ford, що має в наступному році вийти у перший бойовий похід.

"Жертвою канібалізм" став корпус перспективного авіаносця John F. Kennedy (CVN-79), який був спущений на воду в 2019 році, а ввід у стрій ВМС США готується на 2024 рік. Про це пише портал Defense News.

Читайте також: США на три роки відклали перехід на "гіперзвук" своїх підводних човнів
Новітній авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел

Із авіаносця John F. Kennedy були "канібалізовані" головним чином елементи системи енергопостачання для корабля USS Gerald R. Ford, зокрема – контролери двигунів та інших джерел живлення, насосні установки, приводи клапанів та вимикачі для різних систем по всьому кораблю.

Іншими словами, мова про раптову нестачу комплектуючі, виробництво яких не вимагає володіння критичними технологіями.

Авіаносець John F. Kennedy (CVN-79) , однотипний кораблеві USS Gerald R. Ford, перед спуском на воду в жовтні 2019 року

Американські військові хизуються, що авіаносець John F. Kennedy стане платформою для розміщення одразу 23 високотехнологічних систем, як то електромагнітна катапульта для старту літаків EMALS або ж ліфтопідйомники для подачі боєприпасів. І на цьому відсутність комплектуючих до систем енергоживлення корабля виглядає як мінімум досадним провалом.

Офіційно, ВМС США кораблебудівна компанія Huntington Ingalls Industries (ННІ), виробник авіаносця USS Gerald R. Ford говорять, що раптова проблема із комплектуючих до систем живлення корабля стала для них неочікуваністю, "яку не можна було передбачити".

"Дрифт" у виконанні новітнього авіаносця ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американські корабели та військові при цьому говорять, що "канібалізм запчастин" із авіаносця John F. Kennedy на стадії добудови – так і залишиться "одиничним епізодом". Відтак – ВМС США та ННІ готують контракт на регулярну поставку комплектуючих для оснащення систем живлення та інших систем для перспективних авіаносців типу USS Gerald R. Ford.

У цій історії з "канібалізмом запчастин" для авіаносця USS Gerald R. Ford є ще такі аспекти. ВМС США встигли провести сертифікацію польотної палуби корабля та авіагрупи, тому "запозичення" запчастин вцілому не створило бюрократичних проблем.

Підготовка палуби новітнього авіаносця ВМС США USS Gerald R. Ford до проведення польотів авіагрупи, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американські ВМС не стали розкривати причину, за яких умов виникла проблема із нестачею запчастин до систем енергоживлення корабля, зокрема – під час якого етапу випробувань ця проблема "вилізла назовні". Схоже, ця проблема "вилізла" після останнього етапу циклу випробувань на підводний підрив (FSST), що відбувся на початку серпня 2021 року.

Тоді американські ВМС підірвали заряд масою 18 тонн, вибух якого зміг імітувати землетрус потужністю 3,9 бали. ВМС США оголосили, що система боротьби за живучість авіаносця USS Gerald R. Ford цей шок пройшла успішно, а от про стан інших систем корабля – американські військові дипломатично промовчали.

"Випробування на міцність" підводним підривом новітнього авіаносця ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел

В теорії, американський флот міг би замовити виробництво нових комплектуючих до авіаносця USS Gerald R. Ford, та не вдаватись до "канібалізму запчастин" із майбутнього авіаносця John F. Kennedy.

Але тут свою роль, схоже, зіграв фінансовий фактор – замість планових 10,5 мільярдів доларів фактична вартість будівництва USS Gerald R. Ford досягла вже 13 мільярдів доларів, і тут ВМС США могли вирішити №не виходити за рамки" бюджетних обмежень.

Новітній авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Китай побудував у пустелі нові цілі для ракет у формі американських авіаносців (фото)